Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Soorten ziekenhuizen in Nederland

Als je kanker hebt is het goed om te weten naar wat voor soort ziekenhuis je bent verwezen. De ontwikkelingen in kankerzorg gaan snel. Daarom is het belangrijk dat ziekenhuizen zich specialiseren.

Universitair medische centra

Er zijn in Nederland zeven Universitair Medische Centra (UMC). UMC’s zijn academische ziekenhuizen, dit betekent dat zij verbonden zijn aan een universiteit. UMC’s voeren complexe zorg uit waar gespecialiseerde voorzieningen voor nodig zijn. Patiënten die elders niet verder kunnen worden behandeld, worden – indien gewenst – verwezen naar academische ziekenhuizen. Daarnaast wordt er ook wetenschappelijk onderzoek gedaan, worden er artsen opgeleid en nieuwe medische behandelingen ontwikkeld. UMC’s bieden voor veel kankersoorten zeer gespecialiseerde zorg en zijn vaak een referentiecentrum voor andere ziekenhuizen. Dit betekent dat zij andere ziekenhuizen adviseren over kankerpatiënten.

Een UMC is niet per definitie in alle ziekenbeelden gespecialiseerd en een UMC is meestal ook niet gespecialiseerd in álle kankersoorten. Het is dus belangrijk om uit te zoeken welke UMC’s zijn gespecialiseerd in jouw vorm van kanker. Hier vind je een overzicht van alle UMC's.

Categoraal Ziekenhuis

Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AVL) is een categoraal ziekenhuis: het ziekenhuis biedt alleen zorg aan mensen met kanker. Het AVL biedt overigens niet voor alle kankersoorten zorg. Het AVL werkt net als UMC’s als referentiecentrum voor andere ziekenhuizen. Ook is er een ziekenhuis dat zich volledig richt op borstkanker: het Alexander Monro ziekenhuis. Het categorale Oogziekenhuis in Rotterdam biedt zorg voor oogkanker.

Topklinische ziekenhuizen

Een topklinisch ziekenhuis voert naast basiszorg ook complexe zorg uit waarvoor gespecialiseerde voorzieningen nodig zijn. De meeste topklinische ziekenhuizen werken met andere ziekenhuizen samen, bieden een opleidingsplek aan artsen en doen vaak mee aan wetenschappelijk onderzoek. Topklinische ziekenhuizen zijn vaak relatief grote ziekenhuizen. Topklinische ziekenhuizen bieden een groot deel van de kankerzorg. Er zijn topklinische ziekenhuizen die de ambitie hebben om zeer gespecialiseerde zorg te leveren voor bepaalde kankersoorten. Hier vind je een overzicht van alle topklinische ziekenhuizen.

Algemene Ziekenhuizen

Algemene ziekenhuizen zijn regionale ziekenhuizen die brede basis medisch specialistische zorg bieden. 90% van de ziekenhuiszorg in Nederland is brede basis medisch specialistische zorg. Algemene ziekenhuizen werken voor kanker in een oncologienetwerk samen met andere ziekenhuizen, dat is vaak een academisch ziekenhuis, maar kan ook een topklinisch ziekenhuis zijn. Algemene ziekenhuizen behandelen zelf meestal geen hoog-complexe weinig voorkomende kankersoorten. Als zij dat doen, dan doen zij dat in netwerkverband. Kijk hier welke ziekenhuizen algemene ziekenhuizen zijn. Kijk voor meer informatie welk type kankersoorten zij behandelen op de website van het betreffende ziekenhuis.

Expertisecentra

Voor zeldzame aandoeningen zijn door de minister ook expertisecentra benoemt, meestal zijn dit UMC's. Zij bieden zeer gespecialiseerde medische zorg en hebben een taak in wetenschappelijk onderzoek, kennisontwikkeling en innovatie. Hier vind je meer informatie.