Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Het kankerzorglandschap in Nederland

De ontwikkelingen in de kankerzorg gaan razendsnel. De mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling worden steeds complexer. Als artsen zich specialiseren in één of enkele kankersoorten, kunnen zij beter alle ontwikkelingen bijhouden en de complexe mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling goed beheersen.

Hoe wordt de kankerzorg in Nederland georganiseerd?

In Nederland wordt in veel ziekenhuizen kankerzorg geboden. Voor sommige kankersoorten kan dit betekenen dat een (groot) deel van de ziekenhuizen maar enkele patiënten per jaar zien met die kankersoort. Als een ziekenhuis veel patiënten ziet met een bepaalde vorm van kanker, dan kan dat team veel ervaring opdoen met deze vorm van kanker en deze groep patiënten en zich specialiseren.

Een gespecialiseerd team zal sneller belangrijke zaken herkennen bij patiënten, zoals complicaties of zeldzame varianten, sneller nieuwe ontwikkelingen toepassen en bijvoorbeeld ook gespecialiseerde nazorg kunnen bieden. Dit alles om te zorgen dat de artsen zich voldoende kunnen specialiseren en zo de patiënten de beste zorg kunnen bieden. Want simpel gezegd: hoe vaker een arts (en een ziekenhuis) behandeling uitvoert: hoe beter hij/zij er in wordt.

De kankerpatiëntenorganisaties vinden dat álle mensen met kanker recht hebben op de best mogelijke zorg. Wij noemen dit: expertzorg.

Gespecialiseerde zorg betekent ook dat een ziekenhuis alle mogelijkheden voor diagnostiek, behandeling en nazorg aanbiedt. Wij vinden het ideaal als het ziekenhuis dit allemaal onder hetzelfde dak aanbiedt, met de juiste mensen en apparatuur. Maar het ziekenhuis kan ook een deel zelf aanbieden en voor het andere deel samenwerken met andere ziekenhuizen, in zogenaamde oncologische netwerken. Het is dan belangrijk dat deze samenwerking goed georganiseerd is en dat kankerpatiënten zo de garantie hebben expertzorg te krijgen.