Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Bekijk de video's

Leer van de ervaringen van anderen

Ontdek hoe mensen die leven met kanker keuzes maakten en overstapten naar een ander ziekenhuis.

Eddy had chronische lymfatische leukemie

Eddy hoorde na een bloedonderzoek dat hij ziek was. Vanuit ervaring met zijn ouders wist hij dat er verschillen zijn tussen ziekenhuizen. Toen zijn bloedwaardes begonnen te stijgen, wilde hij naar het beste ziekenhuis en een arts 'die het echt weet'. Hij wilde met de behandeling tijd krijgen zodat hij aan een nieuw, nog te starten onderzoek mee kon doen. Eddy wilde in eerste instantie geen stamceltransplantatie, uiteindelijk heeft hij deze wel gekregen en dat had hij nooit gedaan als hij geen vertrouwen had. Het heeft echt uitgemaakt.

Cat had borstkanker

Cat wilde halverwege haar behandeling zeker weten dat ze een goede keuze had gemaakt en vroeg om een second opinion. Cat: "Je schakelt over op survival mode, waardoor je eigenlijk een beetje vergeet dat er keuzes zijn." Cat vond het gek om een second opinion aan te vragen, het voelt een beetje wantrouwig. Ze ging naar een gespecialiseerd ziekenhuis en kwam er achter dat er verschillen zijn tussen ziekenhuizen. Dit ziekenhuis kon haar een extra behandeling geven. Ze stapte over naar dat ziekenhuis.

Simona heeft slokdarmkanker

De arts in het ziekenhuis in haar regio vertelde Simona, dat een operatie voor haar slokdarmkanker niet mogelijk was. De kanker zat te hoog. Ze vroeg in het ziekenhuis om een second opinion en kreeg een lijst met ziekenhuizen van haar arts. Na een zoektocht kwam ze in een ziekenhuis in Amsterdam terecht. Dit ziekenhuis biedt haar meer perspectief en meer mogelijkheden. Dit ziekenhuis heeft veel ervaring met haar kankersoort en dit soort operaties. Ze heeft nu eerst een traject afgesproken van strenge controle. Simona gaat daarom iedere 3 maanden vanuit het Noorden naar Amsterdam.

Mechteld had lymfklierkanker

Toen de buren van Mechteld hoorde dat zij kanker had, zijn ze informatie gaan zoeken op internet over haar kankersoort, de beste ziekenhuizen en welke onderzoeken er lopen. Dankzij de hulp van haar buren en na gesprek met de arts van het eerste ziekenhuis, maakte Mechteld een overstap naar een universitair ziekenhuis. Daar kon ze meedoen aan een onderzoek, wat haar kansen op herstel zou verhogen. De overstap was best lastig, omdat het zo binnenkomt als je hoort dat je ernstig ziek bent, en je dan geneigd bent bij je eerste arts te blijven. Mechteld is inmiddels genezen en hersteld van de ziekte.

Marcel had uitgezaaide darmkanker

Marcel had darmkanker, die was uitgezaaid naar zijn lever. Zijn prognose was niet goed. Hij startte toch met chemotherapie en wilde kennismaken met de leverchirurg van het ziekenhuis waar de leveroperaties in zijn regio plaatsvinden. Deze chirurg gaf aan dat een operatie niet mogelijk was. Toch is hij voor Marcel gaan bellen voor een second opinion. Zo kwam Marcel bij een expertziekenhuis terecht, waar het team de leveroperatie toch aandurfde. Deze second opinion heeft zijn leven gered. Hij is nu al een aantal jaren vrij van kanker.

Wil je in contact komen met iemand die jouw situatie begrijpt?

Via lotgenotencontact kom je in contact met mensen die bijvoorbeeld dezelfde soort kanker hebben of hadden, of mensen in dezelfde levensfase. Je kunt ook op zoek naar iemand die dezelfde behandeling heeft gehad.

Wat vinden andere patiënten nog meer belangrijk bij ziekenhuiskeuze?

In 2019 deden de kankerpatiëntenorganisaties een peiling onder 7376 (ex-)kankerpatiënten naar hun ervaringen bij de keuze voor een ziekenhuis. 

De peiling laat zien dat de helft van de kankerpatiënten in Nederland niet heeft nagedacht over welk ziekenhuis het meest geschikt is voor de behandeling van hun vorm van kanker. Eén op de vijf mensen zou achteraf iets anders hebben gedaan als het gaat om de keuze voor een ziekenhuis.

Lees meer over deze peiling op Doneer Je Ervaring