Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Ziekenhuiskeuzehulp beschikbaar voor mensen met maag- of slokdarmkanker

Patiënten kunnen ziekenhuis kiezen dat het beste past bij hun persoonlijke situatie

Veel mensen die kanker krijgen vragen zich af ‘Waar ben ik in goede handen; waar moet ik zijn?’ Dat gevoel herinner je je misschien ook nog wel. Daarom heeft SPKS samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) een keuzehulp ontwikkeld. Met de ziekenhuiskeuzehulp kun je nagaan welk ziekenhuis het beste past bij jouw persoonlijke situatie. Je vindt er beschrijvingen over de zorg die ziekenhuizen leveren voor mensen met maag- of slokdarmkanker. Het aantal kankersoorten wordt het komend jaar uitgebreid.

SPKS en NFK hebben hard gewerkt om deze keuzehulp te realiseren. We zijn de ziekenhuizen die hier vrijwillig aan meewerken en hun expertise onderbouwd inzichtelijk willen maken voor patiënten, erg dankbaar. Wij zijn heel blij dat de Ziekenhuiskeuzehulp nu online staat en voor iedereen te gebruiken is.

Waarom een Ziekenhuiskeuzehulp?

De zorg aan mensen met maag- of slokdarmkanker in Nederland is gelukkig goed. Wel zijn er verschillen tussen ziekenhuizen in mate van specialisatie, het aanbod van zorg én werkwijze. Dat kan invloed hebben op de overlevingskans en de kwaliteit van leven.

“Ziekenhuizen leggen verschillende accenten. En die kunnen voor jou echt het verschil maken. Er is dus wat te kiezen, maar dat kan pas als ziekenhuizen hun gegevens over zorg openbaar maken. Die gegevens zijn de basis van deze Ziekenhuiskeuzehulp”, aldus Liesbeth Timmermans, ervaringsdeskundige en vrijwilliger bij SPKS.

Wat is de Ziekenhuiskeuzehulp precies?

Aan de hand van vijf kenmerken van specialisatie heeft SPKS, samen met NFK, ziekenhuizen beschreven die behandeling en zorg bieden aan mensen met maag- of slokdarmkanker. De vijf kenmerken van specialisatie zijn de mate van specialisatie, wetenschappelijk klimaat en zorg volgens richtlijnen, behandelingen en de resultaten ervan, zorgaanbod en patiëntervaringen. Aan de hand van de beschrijvingen kun je als patiënt de ziekenhuizen vergelijken met elkaar.

In de Ziekenhuiskeuzehulp selecteer je je kankersoort en vul je je postcode in. Daarna verschijnen beschrijvingen van de deelnemende ziekenhuizen, gesorteerd op Afstand (dichtbij als eerste). Het is ook mogelijk de ziekenhuizen te sorteren op alfabet of mate van specialisatie of om direct op ziekenhuisnaam te zoeken.

Ervaringen van patiënten en naasten helpen bij doorontwikkeling

De Ziekenhuiskeuzehulp is nog volop in ontwikkeling. Wij zijn benieuwd hoe mensen die kanker hebben (gehad) de keuzehulp ervaren. Wil je als ervaringsdeskundige of naaste de Ziekenhuiskeuzehulp bekijken en ons feedback geven? Dat kan door het invullen van een korte vragenlijst. Jouw feedback is heel belangrijk om deze keuzehulp steeds verder te verbeteren! Daar help je andere patiënten enorm mee.

Vragen?

Heb je vragen over of naar aan leiding van de (beschrijvingen in) de Ziekenhuiskeuzehulp? Dan kun je die stellen aan Liesbeth Timmermans, via l.timmermans@spks.nl.

Meer informatie

In april verschijnt een uitgebreid interview met Liesbeth Timmermans en Irene Dingemans (belangenbehartiger Kwaliteit van Zorg bij NFK) in de nieuwste editie van Doorgang.

Dit bericht is afkomstig van SPKS Leven met maag- of slokdarmkanker.

SPKS Leven met maag- of slokdarmkanker