
Ziekenhuiskeuzehulp
Rijnstate en de zorg voor nierkanker
Als kankerpatiëntenorganisatie zien we dat Rijnstate het voor nierkanker goed doet op de vijf kenmerken van expertzorg. Hieronder lees je meer over elk kenmerk.
Kenmerken van expertzorg
Specialisatie van het team
Het ziekenhuis doet het goed als we kijken naar de specialisatie van het team.
Wetenschappelijk klimaat en zorg volgens richtlijnen
Het ziekenhuis doet het goed als we kijken naar het wetenschappelijk klimaat en zorg volgens richtlijnen.
Behandelingen en de resultaten ervan
Het ziekenhuis doet het voldoende als we kijken naar behandelingen en de resultaten ervan.
Zorgaanbod
Het ziekenhuis doet het heel goed als we kijken naar het zorgaanbod voor mensen met nierkanker.
Ervaringen van patiënten
Het ziekenhuis doet het goed als we kijken naar de ervaringen van patiënten.
Ziekenhuisprofiel door het ziekenhuis zelf aangeleverd
Rijnstate is een topklinisch opleidingsziekenhuis in Arnhem. Patiënten uit heel Nederland komen naar Rijnstate voor nierkankeroperaties. Met de operatierobot kunnen moeilijkere tumoren makkelijker niersparend worden geopereerd, en patiënten sneller van de operatie herstellen.
Patiënten kunnen in Rijnstate ook terecht voor een second opinion. Rijnstate is een referentiecentrum voor robotchirurgie; artsen adviseren zorgprofessionals van andere ziekenhuizen over de behandeling van nierkanker. Rijnstate werkt in A.R.T.Z. Oncologisch centrum samen met Ziekenhuis Gelderse Vallei, Slingeland Ziekenhuis en de Radiotherapiegroep en gezamenlijk zetten zij zich in voor excellente oncologische zorg.
In Rijnstate vindt alle nierkankerzorg plaats onder één dak. Alle patiënten worden vanaf de diagnose tot en met de follow-up begeleid door een verpleegkundig aanspreekpunt. Een klinisch geneticus uit het Radboudumc houdt spreekuur en er is een immuno-MDO waar ook urologische tumoren worden besproken. Voor kwetsbare 70-plussers is er het spreekuur kanker bij ouderen en er zijn twee AYA-aandachtsvelders voor jonge mensen met kanker. Rijnstate is aangesloten bij het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’-platform. Klinische studies vinden plaats in samenwerking met het Radboudumc.
Voor meer informatie: www.rijnstate.nl/nierkanker
Informatie over samenwerking
Het ziekenhuis werkt op nationaal en internationaal niveau samen met andere ziekenhuizen. Rijnstate werkt met het OLV Aalst in België samen voor robotchirurgie. Rijnstate werkt binnen het A.R.T.Z. Oncologisch centrum samen met Ziekenhuis Gelderse Vallei, Slingeland Ziekenhuis en de Radiotherapiegroep. In specifieke gevallen verwijst Rijnstate naar het Radboudumc voor gerichte beeldvorming (imaging technieken) en bij uitgebreide doorgroei van de nierkanker in de vena cava. De samenwerking binnen het A.R.T.Z. Oncologisch centrum betekent dat er tussen de ziekenhuizen afspraken zijn over het multidisciplinair overleg, dat het zorgpad en de protocollen zijn gesynchroniseerd, dat er een concentratie is van zorg en dat er verwijsafspraken zijn. Ook maakt Rijnstate deel uit van groot oncologisch netwerk ‘Onco-Oost’ waar gezamenlijk patiënten worden besproken die uitgezaaide nierkanker hebben die misschien in aanmerking komen voor een tweede behandeling. Daarnaast werkt men samen voor wetenschappelijk onderzoek en bij verbeterprojecten.
Informatie over de cijfers
In de tekst beschrijven we klinische data die informatie geven over hoe Rijnstate werkte in de periode 2019-2021.
Deze informatie over aantallen patiënten, percentages of overlevingsduur kan alleen betrouwbaar worden gemeten, als er minimaal 30 patiënten zijn waar we die informatie over hebben. Als we van minder dan 10 patiënten informatie hebben, geven we de aantallen, percentages of overlevingsduur niet weer. Dat die informatie ontbreekt wordt dan wel aangeven. Bij aantallen tussen de 10 en 30 patiënten, geven we de aantallen patiënten en percentages wel weer, maar staat er achter het getal een ¹. Dat betekent dat deze cijfers minder zeker zijn. Bij de overleving geven we alleen een overlevingsduur aan als het aantal patiënten in die groep ten minste 30 is.

Rijnstate
Specialisatie van het team
Samenvatting
Het ziekenhuis doet het goed als we kijken naar de specialisatie van het team.
In Rijnstate is de mate van specialisatie in nierkanker van de zorgverleners voor diagnostiek (pathologen en radiologen) heel goed. De mate van specialisatie in nierkanker van de zorgverleners voor behandeling (urologen, internist-oncologen, verpleegkundig specialisten en/of oncologieverpleegkundigen) is in Rijnstate heel goed.
Als we kijken of Rijnstate door andere ziekenhuizen als expert voor nierkanker wordt gezien, dan doet het ziekenhuis het goed. Om daar iets over te kunnen zeggen, keken we naar het aantal patiënten dat voor een (gedeeltelijke) nierverwijdering werd verwezen naar Rijnstate. Ook keken we of Rijnstate dient als een referentiecentrum voor de nierkankerzorg en of het referentiecentrum deze functie heeft voor de gehele nierkankerzorg.
Als we kijken naar het aantal nieuwe patiënten dat Rijnstate ziet, is dit voldoende.
Diagnostiek
In Rijnstate is de mate van specialisatie in nierkanker van de zorgverleners die nierkanker diagnosticeren heel goed.
In Rijnstate doen de volgende artsen diagnostiek voor nierkanker:
12 radiologen, waarvan 6 gespecialiseerd in de urologie en 6
in het buikgebied. Er wordt gewerkt volgens een protocol dat per patiënt alle diagnostiek voor de primaire diagnose door 1 radioloog wordt gezien.
7 pathologen, alle gespecialiseerd in de urologie.
Behandeling
In Rijnstate is de mate van specialisatie in nierkanker van de zorgverleners die de behandeling van nierkanker doen heel goed.
In Rijnstate doen de volgende artsen behandelingen voor nierkanker:
4 urologen, waarvan 2 zijn gespecialiseerd in nierkanker en 2 zijn gespecialiseerd in uro-oncologie;
6 internist-oncologen, waarvan 2 zijn gespecialiseerd in uro-oncologie.
Samenwerking voor behandeling
De radiotherapie vindt plaats bij Radiotherapiegroep dat in hetzelfde gebouw zit als het ziekenhuis. Rijnstate heeft daar samenwerkingsafspraken mee.
Binnen Rijnstate zijn 3 oncologieverpleegkundigen in dienst als vast aanspreekpunt voor mensen met nierkanker.
In Rijnstate zijn 3 van de 4 oncologieverpleegkundigen gespecialiseerd in de begeleiding van patiënten met nierkanker en 1 verpleegkundig specialist is gespecialiseerd in uro-oncologie.
Als we kijken of Rijnstate door andere ziekenhuizen wordt gezien als expert voor nierkanker, dan doet het ziekenhuis het goed.
Rijnstate is een referentiecentrum. Deze functie heeft het voor operaties met de robot. Het ziekenhuis voert second opinions (tweede meningen) uit voor patiënten uit andere ziekenhuizen bij wie een operatie misschien mogelijk is.
Van alle patiënten die in de jaren 2019-2021 een volledige nierverwijdering hebben ondergaan in Rijnstate, had 28,7% van de patiënten hun diagnose in een ander ziekenhuis gekregen. Het landelijk gemiddelde was 26,6%.
Van alle patiënten die in de jaren 2019-2021 een gedeeltelijke nierverwijdering hebben ondergaan in Rijnstate, had 30,4% van de patiënten hun diagnose in een ander ziekenhuis gekregen. Het landelijk gemiddelde was 26,9%.
Als we kijken naar het aantal nieuwe patiënten dat Rijnstate ziet, is dit voldoende.
Het aantal patiënten dat in de periode 2019-2021 in Rijnstate is gediagnosticeerd met en/of behandeld voor nierkanker was gemiddeld 74,7 patiënten per jaar. Het landelijk gemiddelde per ziekenhuis was 41,0 patiënten.
Als we dat aantal uitsplitsen naar stadium, diagnosticeerde of behandelde Rijnstate per jaar gemiddeld:
- 29,7 patiënten met stadium T1a-nierkanker;
- 13,3 patiënten met stadium T1b-nierkanker;
- 9,0 patiënten met stadium T2-nierkanker;
- 5,3 patiënten met stadium T3-nierkanker;
- 3,3 patiënten met stadium T4a nierkanker;.
- 13,3 patiënten met uitgezaaide nierkanker;
- 0,7 patiënten met nierkanker in een onbekend stadium.
Als we kijken naar alle lokale behandelingen (operaties of ablaties), dan voerde Rijnstate in de periode 2019-2021 jaarlijks gemiddeld 57,7 behandelingen uit. Het landelijk gemiddelde was 49,8 behandelingen per ziekenhuis.
Rijnstate voerde in de periode 2019-2021 jaarlijks gemiddeld 56,7 operaties uit voor nierkanker. Het landelijk gemiddelde was 31,3 operaties per ziekenhuis. Binnen Rijnstate voerden 3 urologen deze operaties uit.
Bij een operatie moet vaak de hele nier worden verwijderd. Soms is het mogelijk om een deel van de nier te sparen, waardoor de nierfunctie behouden blijft. Rijnstate voerde in de periode 2019-2021 gemiddeld per jaar 23,0 operaties uit waarbij een deel van de nier werd verwijderd. Het landelijk gemiddelde was 11,5 operaties per ziekenhuis.
Het ziekenhuis behandelde in de periode 2019-2021 gemiddeld 1,0 patiënt met focale therapie (cryo/RFA/MWA) als eerste behandeling. Het landelijk gemiddelde was 18,4. Rijnstate verwijst de patiënten die in aanmerking komen voor focale therapie meestal naar Ziekenhuis Gelderse Vallei.
Het ziekenhuis behandelde in deze periode gemiddeld 26,5 patiënten met een systemische behandeling ongeacht de fase van de behandeling. Het landelijk gemiddelde was 41,5. Waarvan gemiddeld 4,0 patiënten met doelgerichte therapie (exclusief patiënten die een combinatie krijgen van een immunotherapie en doelgerichte therapie) als eerste behandeling. Het landelijk gemiddelde was 7,0 patiënten per ziekenhuis per jaar.
Leeftijd
Als we kijken naar leeftijd, zien we de volgende gemiddelde waardes per jaar in de periode 2019-2021:
- Totaal aantal 75+:
14,3 van de 57,3 mensen die het eerste contact voor nierkanker hadden in Rijnstate waren 75 jaar of ouder (25,0%). Het landelijk gemiddelde was 10,7 van de 41,0 patiënten (26,0%). - Geopereerd 75+:
10,7 van de 56,7 patiënten die zijn geopereerd in Rijnstate waren 75 jaar of ouder (17,6%). Het landelijk gemiddelde was 4,7 van de 31,3 patiënten (15,0%) - 60 jaar of jonger:
14,7 van de 57,3 mensen die het eerste contact voor nierkanker hadden in Rijnstate waren 60 jaar of jonger (25,6%). Het landelijk gemiddelde was 9,9 van de 41,0 patiënten (24,1%). - Geopereerd 60-: 18,3 van de 56,7 patiënten die zijn geopereerd in Rijnstate waren 60 jaar of jonger (32,5%). Het landelijk gemiddelde was 10,0 van de 31,3 patiënten (32,0%)
Stadium van de ziekte
Als we kijken naar het stadium van de ziekte, zien we de volgende gemiddelde waardes per jaar in de periode 2019-2021.
Behandeld voor stadium T1-,T2-, of T3-nierkanker:
- 48,3 van de 56,0 patiënten die geopereerd zijn in Rijnstate hadden de diagnose stadium T1-, T2- of T3-nierkanker (86,3%). Het landelijk gemiddelde was 27,6 van de 30,7 patiënten (90,3%).
Behandeld voor stadium T4-nierkanker of uitgezaaide nierkanker:
- 7,7 van de 56,0 patiënten die geopereerd zijn in Rijnstate hadden de diagnose stadium T4-nierkanker of uitgezaaide nierkanker (13,7%). Het landelijk gemiddelde was 3,0 van de 30,7 patiënten (9,7%).
Histologie:
Van de 56,7 patiënten die geopereerd zijn voor nierkanker in Rijnstate, hadden er:
- 0,0 een klinische bevestiging (0,0%, landelijk gemiddelde was 0,1%)
- 43,7 een heldercellig niercelcarcinoom (77,1%, landelijk gemiddelde was 65,9%)
- 8,0 een papillair niercelcarcinoom (14,1%, landelijk gemiddelde was 14,2%)
- 2,0 een chromofoom niercelcarcinoom (3,5%, landelijk gemiddelde was 5,8%)
- 1,7 een niercelcarcinoom niet nader omschreven (2,9%, landelijk gemiddelde was 10,5%).
Pathologen
- Rijnstate maakt onderdeel uit van pathologie-DNA (een supraregionale samenwerking van de pathologieafdelingen van het Jeroen Bosch ziekenhuis, St Antonius ziekenhuis en Rijnstate). Binnen pathologie-DNA is Next Generation Sequencing mogelijk. Alleen voor TF1-mutaties wordt verwezen naar Erasmus MC.
- De pathologen leveren bijdragen aan het lokaal en regionaal multidisciplinairoverleg (MDO).
- De uropathologen volgen nascholing op hun deelspecialistisch gebied door het volgen van cursussen en congressen zowel binnen als buiten Nederland. Ze zijn lid van Commissie Value Based Health Care prostaatcarcinoom, Commissie Value Based Health Care niercelcarcinoom.
Urologen
- Alle urologen participeren in de diagnostiek van nierkanker. Er zijn vier urologen gespecialiseerd in de operatietechniek van nierkanker, waarvan twee urologen gespecialiseerd in de partiële nefrectomie. Vrijwel alle nierchirurgie vindt robot-geassisteerd laparoscopisch plaats, tenzij van tevoren in het MDO is besloten dat laparoscopische chirurgie niet mogelijk is.
- Rijnstate is gespecialiseerd in robotchirurgie, in het bijzonder in partiële nefrectomie.
- Urologen van Rijnstate geven bijscholing bij de NVU en de EAU op het gebied van robotchirurgie bij nierkanker.
Wetenschappelijk klimaat en zorg volgens richtlijnen
Samenvatting
Rijnstate doet het goed als we kijken naar het totaalbeeld van ‘wetenschappelijk klimaat’ en ‘zorg volgens richtlijnen’.
Het wetenschappelijk klimaat in Rijnstate is goed. Om daar iets over te kunnen zeggen, keken we naar de beschikbaarheid van een researchverpleegkundige voor nierkankerstudies, het aantal studies waaraan Rijnstate deelnam en het aantal wetenschappelijke publicaties. Verder keken we of Rijnstate deelnam of wil gaan deelnemen aan een registratie waarin de uitkomsten van de nierkankerzorg (PRO-RCC) worden bijgehouden.
Als we kijken naar ‘zorg volgens richtlijnen’ doet Rijnstate het goed. Om daar iets over te kunnen zeggen, keken we in hoeverre Rijnstate de zorg en de organisatie daarvan evalueerde en of daar patiëntvertegenwoordigers bij aanwezig waren.
Rijnstate is een topklinisch ziekenhuis in Arnhem. Dit betekent dat het ziekenhuis naast basiszorg ook complexe zorg uitvoert waarvoor gespecialiseerde voorzieningen nodig zijn. De meeste topklinische ziekenhuizen werken met andere ziekenhuizen samen, bieden een opleidingsplek aan artsen en doen vaak mee aan wetenschappelijk onderzoek. Topklinische ziekenhuizen zijn vaak relatief grote ziekenhuizen, die een groot deel van de kankerzorg bieden.
Het wetenschappelijk klimaat in Rijnstate is goed.
Deelname aan wetenschappelijk onderzoek (studies)
De patiëntenorganisatie vindt het belangrijk dat ziekenhuizen deelnemen aan studies. Deelname aan studies geeft patiënten soms een extra behandelmogelijkheid, maar zorgt er ook voor dat het team gewend is om grondig en protocollair te werken. Het nierkankerteam in Rijnstate nam in 2022 deel aan 3 klinische studies voor nierkanker.
Het team in Rijnstate publiceerde in de periode 2020 t/m 2022 geen
artikelen over nierkankerstudies in wetenschappelijke tijdschriften. Wel registreert het ziekenhuis uitkomstinformatie in de database PRO-RCC of heeft een intentieverklaring getekend om dat te gaan doen.
Researchverpleegkundigen
Het ziekenhuis heeft 3 researchverpleegkundigen in dienst voor ondersteuning bij de uitvoering en gegevensverzameling voor studies naar nierkanker.
Als we kijken naar ‘zorg volgens richtlijnen’, doet Rijnstate het goed.
Behandeling – niersparende behandelingen bij T1a- of T1b-nierkanker
Bij nierkanker geeft de richtlijn aan om zoveel mogelijk niersparend te behandelen bij T1a- en T1b-nierkanker. Dat wil zeggen met een gedeeltelijke nierverwijdering, ablatie of active surveillance. Experts geven echter aan dat bij stadium T1b een gedeeltelijke nierverwijdering niet noodzakelijkerwijs beter is dan een volledige nierverwijdering. Ook wordt bij mensen die een niertransplantatie hebben ondergaan eerder een volledige nierverwijdering uitgevoerd.
Van alle patiënten die voor het allereerste contact vanwege het vermoeden op nierkanker Rijnstate hebben bezocht in de periode 2019-2021, is bij 88,1% van de patiënten met stadium T1a-nierkanker een niersparende behandeling uitgevoerd. Het landelijk gemiddelde was 87,8%.
Het aantal patiënten dat voor het allereerste contact vanwege het vermoeden op nierkanker Rijnstate hebben bezocht in de periode 2019-2021 en waarbij stadium T1b-nierkanker is gevonden, is té klein om aan te geven bij welk deel een niersparende behandeling uitgevoerd werd. Het landelijk gemiddelde was 47,8%.
Evaluatie door het ziekenhuis
Rijnstate vergeleek de eigen zorgresultaten met die van andere ziekenhuizen. Deze evaluatie gebeurde niet in het bijzijn van een patiëntvertegenwoordiger van de KPO.
- Voor wetenschappelijk onderzoek zijn de Pathologie-DNA-laboratoria een unieke locatie voor diverse ICT-projecten op het gebied van artificiële intelligentie en business intelligentie. Zo werken pathologen met zowel commerciële als academische partners aan de verbetering van digitale pathologiebeelden. Door het grote aanbod aan diagnostiek en de aanwezigheid van gespecialiseerde pathologen kunnen we data genereren die we gebruiken voor het ontwikkelen en valideren van diagnostische hulpmiddelen waarbij op dit moment toepassingen van artificiële intelligentie in de vorm van deep learning veelbelovend zijn.
- De pathologen leveren bijdragen aan richtlijnontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek.
- Eén van de urologen is lid van de landelijke werkgroep uropathologie.
- Eén van de urologen lis lid van de werkgroep WOU (Werkgroep Urologische Oncologie) voor niertumoren.
- Rijnstate is gespecialiseerd in robotchirurgie, in het bijzonder in partiële nefrectomie. Twee urologen zijn proctor, opleider in de robotchirurgie, waarvan één uroloog specifiek in de nieroncologie. Zij zijn ook betrokken bij de richtlijn laparoscopie en robotchirurgie.
- Rijnstate is bezig met een onderzoek om 3D imaging technieken toe te passen tijdens robotchirurgie.
- Rijnstate evalueert de eigen resultaten van de nierkankerzorg door deze te vergelijken met interne resultaten, op A.R.T.Z.-niveau en in vergelijking met landelijke resultaten.
- Met OLV Aalst is in 2020 een samenwerking gestart. Beide ziekenhuizen zijn een van de grootste nationale centra op het gebied van robotchirurgie. Binnen deze samenwerking wordt onderling een benchmark uitgevoerd op onder andere alle urologische ingrepen. Voor nierkanker ligt de nadruk op partiële nefrectomie.
Behandelingen en de resultaten ervan
Samenvatting
Het ziekenhuis doet het voldoende als we kijken naar behandelingen en de resultaten ervan.
Het aantal lokale behandelingen in Rijnstate bij patiënten met nierkanker is hoog en daarom goed. Om daar iets over te kunnen zeggen, keken we naar het totaal aantal nierverwijderingen dat binnen het ziekenhuis is uitgevoerd en het aantal nierverwijderingen plus focale therapieën dat is uitgevoerd. Het aantal patiënten dat is behandeld met een systemische therapie is voldoende.
In Rijnstate zijn de uitkomsten van de zorg voor patiënten met nierkanker die lokaal worden behandeld goed. De uitkomsten van de zorg aan mensen die bij diagnose uitgezaaide kanker hadden zijn goed. Om daar iets over te kunnen zeggen, keken we bij hoeveel patiënten die zijn geopereerd aan stadium T1a- of T1b-nierkanker de snijranden schoon waren. Verder keken we naar de overleving bij stadium T1-nierkanker en bij diagnose uitgezaaide nierkanker. Ook keken we naar de overleving van de groep patiënten die voor nierkanker een operatie ondergingen. Daarbij keken we naar de groep patiënten met stadium T1-nierkanker, en de groep patiënten met stadium T1- of T2- of T3-nierkanker.
Het stadium waarin de nierkanker wordt ontdekt, bepaalt in grote mate de mogelijkheden die er zijn om de kanker te behandelen. We beschrijven hier hoeveel behandelingen het Rijnstate uitvoert per jaar. Vervolgens wordt in dit deel per stadium besproken welke primaire (eerste) behandeling in het Rijnstate het meest wordt gegeven. Om deze informatie te gebruiken als keuze-informatie, is het daarom belangrijk om te weten welk stadium u of uw naaste heeft. Weet u dit niet, dan kunt u dit bij uw behandelend arts navragen.
Het aantal lokale behandelingen (focale therapieën en operaties) in Rijnstate is goed. Het aantal patiënten dat in Rijnstate is behandeld met een systemische therapie is voldoende.
Operaties - alle
Operatie kan een behandelmogelijkheid zijn bij alle stadia. Bij het laagste stadium, T1a-nierkanker en juist bij uitgezaaide nierkanker wordt echter in de meeste gevallen gekozen voor een andere eerste behandeling dan een operatie. Bij een operatie voor nierkanker is het doel om de nierkanker te verwijderen. Soms kan de operatie zich beperken tot een deel van de nier (partiële nefrectomie, oftewel een gedeeltelijke nierverwijdering). Soms is het nodig om de gehele nier te verwijderen (radicale nefrectomie, oftewel een volledige nierverwijdering).
Rijnstate deed in de periode 2019-2021 gemiddeld 56,7 operaties voor nierkanker per jaar. Het landelijk gemiddelde was 31,3 operaties.
Van de gedeeltelijke nierverwijderingen deed Rijnstate er gemiddeld 23,0 per jaar. Het landelijk gemiddelde was 11,5 operaties.
Van de volledige nierverwijderingen deed Rijnstate er gemiddeld 33,7 per jaar. Het landelijk gemiddelde was 19,8 operaties.
Operatiemethode
Ook zijn er verschillende manieren om een nierverwijdering uit te voeren. Dit kan via enkele kleine snedes (minimaal invasieve operatie) of een grote snede (open operatie).
Een minimaal invasieve operatie kan voor patiënten prettiger zijn, doordat bijvoorbeeld de opnameduur korter is. De oncologische uitkomsten van minimaal invasieve en open operaties zijn niet verschillend. Een minimaal invasieve operatie kan met of zonder robot plaatsvinden.
- Gedeeltelijke nierverwijderingen:
In Rijnstate vond de operatie bij 98,6% via enkele kleine snedes plaats (minimaal invasieve operatie). Het landelijk gemiddelde was 92,9%.
Bij 100,0% van de minimaal invasieve operaties werd een robot gebruikt om een deel van de nier te verwijderen. - Volledige nierverwijderingen:
In Rijnstate vond de operatie bij 90,1% via enkele kleine snedes plaats (minimaal invasieve operatie). Het landelijk gemiddelde was 84,0%.
Bij 97,7% van de minimaal invasieve operaties werd een robot gebruikt om de nier te verwijderen en bij 2,1% werd er geen robot gebruikt.
Focale therapie
Focale therapie, waarbij de tumor wordt verhit of verkoeld, kan vooral bij stadium T1a-nierkanker een goed alternatief zijn voor een operatie. Rijnstate voerde in de periode 2019-2021 gemiddeld 1,0
behandelingen met een focale therapie uit per jaar. Het landelijke gemiddelde was 18,4. Omdat dit een alternatief kan zijn voor een operatie, tellen we deze twee getallen ook bij elkaar op. Rijnstate voerde gemiddeld 57,7 operaties of focale therapieën uit per jaar. Het landelijk gemiddelde was 49,8 operaties of focale therapieën per jaar.
Systemische therapie (medicijnen)
Rijnstate gaf in de periode 2019-2021 gemiddeld 26,5 patiënten met nierkanker per jaar systemische therapie. Het landelijk gemiddelde was 41,5 patiënten.
We weten dit ook voor 1 groep medicijnen apart, de groep doelgerichte therapie. Rijnstate gaf in de periode 2019-2021 gemiddeld 4,0
patiënten per jaar doelgerichte therapie voor nierkanker als onderdeel van de eerste behandeling. Het landelijk gemiddelde was in de periode 2019-2021 7,0 patiënten per jaar.
Van alle ziekenhuizen hebben we alleen cijfers over de doelgerichte therapie in de eerste behandelfase van patiënten (de eerste negen maanden na de diagnose). Veel patiënten krijgen systemische therapie op een later moment. Hierover zijn geen cijfers beschikbaar. De cijfers in deze beschrijving zijn daarom een onderschatting van de ervaring van het ziekenhuis met deze medicijnen.
Van alle patiënten die in de periode 2019-2021 in Rijnstate hun allereerste contact hadden vanwege het vermoeden op nierkanker, beschrijven we hier de verschillende behandelingen die zij kregen. Dit geeft inzicht in het behandelbeleid van het ziekenhuis waar de patiënt binnenkomt. De behandelingen kunnen zijn uitgevoerd in Rijnstate of na verwijzing in een ander ziekenhuis.
We onderscheiden hierbij vijf groepen patiënten: patiënten met stadium T1a-nierkanker, T1b-nierkanker, T2-nierkanker, T4-nierkanker en uitgezaaide nierkanker. Stadium T3-nierkanker ontbreekt hier, omdat dat een hele diverse groep patiënten is.
Behandeling stadium T1a-nierkanker
We zien dat Rijnstate patiënten die daar hun allereerste contact hadden vanwege stadium T1a-nierkanker, behandelt met:
- gedeeltelijke nierverwijdering (47,1%¹), - landelijk gemiddelde was 37,6%.
- active surveillance (23,5%¹) - landelijk gemiddelde was 23,7%.
- volledige nierverwijdering (11,8%¹) -landelijk gemiddelde was 12,1%.
- geen behandeling (11,8%¹) – landelijk gemiddelde was 10,9%.
- focale therapie (4,4%¹) - landelijk gemiddelde was 14,3%.
- overige behandelingen (1,5%¹) - landelijk gemiddelde was 1,5%.
Behandeling stadium T1b-nierkanker
Rijnstate behandelt patiënten die die daar hun allereerste contact hadden voor stadium T1b-nierkanker met:
- volledige nierverwijdering (52,0%¹) - landelijk gemiddelde was 51,2%.
- gedeeltelijke nierverwijdering (36,0%¹) - landelijk gemiddelde was 28,1%.
- geen behandeling (12,0%¹) – landelijk gemiddelde was 10,2%.
- active surveillance (0,0%¹) - landelijk gemiddelde was 6,4%.
- focale therapie (0,0%¹) - landelijk gemiddelde was 2,1%.
- overige behandelingen (0,0%¹) - landelijk gemiddelde was 2,0%.
Behandeling stadium T2-nierkanker
Rijnstate behandelt patiënten die die daar hun allereerste contact hadden voor stadium T2-nierkanker met:
- volledige nierverwijdering (89,5%¹) - landelijk gemiddelde was 84,2%.
- geen behandeling (5,3%¹) - landelijk gemiddelde was 8,5%.
- active surveillance (2,6%¹) - landelijk gemiddelde was 2,1%.
- gedeeltelijke nierverwijdering (2,6%¹), - landelijk gemiddelde was 3,9%.
- focale therapie (0,0%¹) - landelijk gemiddelde was 0,1%.
- overige behandelingen (0,0%¹) - landelijk gemiddelde was 1,3%.
Behandeling stadium T4-nierkanker
Rijnstate behandelt patiënten die die daar hun allereerste contact hadden voor stadium T4-nierkanker met:
- alleen een nierverwijdering (78,6%¹), - landelijk gemiddelde was 58,6%.
- geen behandeling (14,3%¹) - landelijk gemiddelde was 28,2%.
- alleen doelgerichte therapie / immunotherapie (7,1%¹) - landelijk gemiddelde was 7,4%.
- een nierverwijdering én doelgerichte therapie / immunotherapie (0,0%¹) - landelijk gemiddelde was 4,5%.
- radiotherapie gericht op uitzaaiingen (0,0%¹) - landelijk gemiddelde was 0,2%.
- overige behandelingen (0,0%¹) - landelijk gemiddelde was 1,2%.
Behandeling uitgezaaide nierkanker
Rijnstate behandelt patiënten die die daar hun allereerste contact hadden voor uitgezaaide nierkanker met:
- alleen doelgerichte therapie / immunotherapie (40,4%¹) - landelijk gemiddelde was 45,0%.
- alleen een nierverwijdering (31,6%¹) - landelijk gemiddelde was 12,3%.
- geen behandeling (21,1%¹) - landelijk gemiddelde was 29,8%.
- een nierverwijdering én doelgerichte therapie / immunotherapie (5,3%¹) - landelijk gemiddelde was 4,2%.
- radiotherapie gericht op uitzaaiingen (0,0%¹) - landelijk gemiddelde was 6,9%.
- overige behandelingen (1,8%¹)- landelijk gemiddelde was 1,7%.
De uitkomsten van de zorg voor patiënten met nierkanker die lokaal worden behandeld zijn goed. De uitkomsten van de zorg aan patiënten die bij diagnose uitgezaaide kanker hadden zijn goed.
Schone snijranden
Het is belangrijk dat bij een operatie waarbij de tumor moet worden verwijderd, er geen tumorcellen worden aangetroffen in de snijranden. Als dit lukt, dan zijn er schone snijranden. Dit betekent dat de tumor in zijn geheel is verwijderd. Bij de operaties die in de periode 2019-2021 voor nierkanker zijn uitgevoerd in Rijnstate zien we het volgende:
- Bij 100,0%1 van de volledige nierverwijderingen voor stadium T1a-niertumoren waren er schone snijranden. Het landelijk gemiddelde was 99,7%.
- Bij 86,4% van de gedeeltelijke nierverwijderingen voor T1a-niertumoren waren er schone snijranden. Het landelijk gemiddelde was 85,4%.
- Bij 95,7%1 van de volledige nierverwijderingen voor T1b-niertumoren waren er schone snijranden. Het landelijk gemiddelde was 97,9%.
- Bij 84,6%1 van de gedeeltelijke nierverwijdering voor T1b-niertumoren waren er schone snijranden. Het landelijk gemiddelde was 82,3%.
- Bij 92,0%1 van de volledige nierverwijderingen voor T2-niertumoren waren er schone snijranden. Het landelijk gemiddelde was 97,0%.
Overleving
Overleving is een belangrijke uitkomstmaat. We hebben minimaal 30 patiënten per ziekenhuis per stadium nodig om betrouwbare uitspraken te kunnen doen. Om die reden kunnen we niet de overleving voor stadium T3-nierkanker en stadium T4-nierkanker laten zien. Hieronder wordt wel de overleving voor stadium T1-nierkanker, T2-nierkanker en uitgezaaide nierkanker beschreven. Ook beschrijven we de overleving na een nierverwijdering vanwege nierkanker voor patiënten die een operatie ondergingen voor stadium T1-nierkanker of voor stadium T3-nierkanker en voor de groep patiënten die een operatie ondergingen voor stadium T1-, T2-, en T3-nierkanker samen.
Overleving T1-nierkanker
Overleving na diagnose in Rijnstate
Van alle patiënten die in de periode 2016-2020 hun allereerste contact hadden voor stadium T1-nierkanker in Rijnstate, was vijf jaar na de diagnose 85,0%
nog in leven. Het landelijk gemiddelde was 84,7%.
Overleving na behandeling in Rijnstate
Als we kijken naar alle patiënten die in de periode 2016-2020 in Rijnstate hun belangrijkste behandeling voor stadium T1-nierkanker hebben gehad, was vijf jaar na de diagnose 87,9% nog in leven. Het landelijk gemiddelde was 84,7%.
Overleving T2-nierkanker
Overleving na diagnose in Rijnstate
Van alle patiënten die in de periode 2016-2020 hun allereerste contact hadden voor stadium T2-nierkanker in Rijnstate, was vijf jaar na de diagnose 68,8% nog in leven. Het landelijk gemiddelde was 81,4%.
Overleving na behandeling in Rijnstate
Als we kijken naar alle patiënten die in de periode 2016-2020 in Rijnstate hun belangrijkste behandeling voor stadium T2-nierkanker hebben gehad, was vijf jaar na de diagnose 76,7% nog in leven. Het landelijk gemiddelde was 81,4%.
Overleving uitgezaaide nierkanker
Overleving na diagnose in Rijnstate
Van alle patiënten die in de periode 2016-2020 hun allereerste contact hadden voor uitgezaaide nierkanker in Rijnstate, was één jaar na de diagnose 45,3%
nog in leven. Na drie jaar was dat 22,5%. Het landelijk gemiddelde was 44,9% na één jaar en 22,4% na drie jaar.
Overleving na behandeling in Rijnstate
Als we kijken naar alle patiënten die in de periode 2016-2020 in Rijnstate hun belangrijkste behandeling voor uitgezaaide nierkanker hebben gehad, was één jaar na de diagnose 44,4% nog in leven. Na drie jaar was dat 21,3%. Het landelijk gemiddelde was 44,9% na één jaar en 22,4% na drie jaar.
Overleving na een nierverwijdering
Overleving na operatie voor stadium T1-nierkanker in Rijnstate
Als we kijken naar alle patiënten die in de periode 2016-2020 in Rijnstate een nierverwijdering voor stadium T1-nierkanker hebben gehad, was vijf jaar na de diagnose 97,3% nog in leven. Het landelijk gemiddelde was 95,2%.
Overleving na operatie voor stadium T3-nierkanker in Rijnstate
Als we kijken naar alle patiënten die in de periode 2016-2020 in Rijnstate een nierverwijdering voor stadium T3-nierkanker hebben gehad, was vijf jaar na de diagnose 73,9% nog in leven. Het landelijk gemiddelde was 76,3%.
Overleving na operatie voor stadium T1-, T2- of T3-nierkanker in Rijnstate
Als we kijken naar alle patiënten die in de periode 2016-2020 in Rijnstate een nierverwijdering hebben gehad voor stadium T1-, T2, of T3-nierkanker, was vijf jaar na de diagnose 92,0% nog in leven. Het landelijke gemiddelde was 90,7%.
Zorgaanbod
Samenvatting
Rijnstate doet het heel goed als we kijken naar het zorgaanbod voor mensen met nierkanker.
Het aanbod van de medisch specialistische zorg in Rijnstate is heel goed. Om daar iets over te kunnen zeggen, keken we naar de beschikbaarheid van een klinisch geneticus, interventieradiologen, radiotherapeuten en klinisch moleculaire diagnostiek.
Het aanbod van ondersteunende zorg en nazorg in Rijnstate is heel goed. Om daar iets over te kunnen zeggen, keken we of er zorg aangeboden wordt specifiek voor ouderen en voor mensen met uitgezaaide nierkanker. Ook keken we of er aanbod is van een diëtist, klinisch arbeidsgeneeskundige, psychologische zorg en oncologische revalidatie. Verder keken we of het ziekenhuis een vorm van lotgenotencontact aanbiedt of patiënten erop wijst dat dit bestaat.
Het MDO is heel goed geregeld voor patiënten met nierkanker. Om daar iets over te kunnen zeggen, keken we of het MDO zich beperkte tot nierkankerpatiënten of patiënten met kanker in het urinestelsel en hoe vaak het overleg plaatsvindt. Daarnaast keken we of er standaard dezelfde patholoog aanwezig was bij het MDO en of er een immuno-MDO werd gehouden.
Het aanbod van de medisch specialistische zorg in Rijnstate is heel goed.
Zorgaanbod | Aanwezig | Toelichting |
Klinische genetica | Een klinisch geneticus vanuit het Radboudumc heeft spreekuur in Rijnstate. | |
Moleculaire diagnostiek | Rijnstate is onderdeel van pathologie-DNA, een supra-regionale samenwerking van de pathologie-afdelingen van het Jeroen Bosch ziekenhuis, St Antonius ziekenhuis en Rijnstate. | |
Pathologie | Rijnstate is onderdeel van pathologie-DNA, een supraregionale samenwerking van de pathologie-afdelingen van het Jeroen Bosch ziekenhuis, St Antonius ziekenhuis en Rijnstate. | |
Interventieradiologie | Er zijn 3 interventieradiologen die ervaring hebben met de focale behandelingen (ablaties) voor kanker. | |
Radiotherapie | Rijnstate heeft vaste samenwerkingsafspraken met een extern radiotherapiecentrum, namelijk Radiotherapiegroep Arnhem. Radiotherapiegroep Arnhem is gevestigd in hetzelfde gebouw als Rijnstate. | |
Mono-immunotherapie | ||
Combinatie-immunotherapie | Rijnstate doet nu geen combinatie-immunotherapie, maar zal dit binnenkort wel gaan opstarten. | |
Doelgerichte therapie | ||
Focale therapie | ||
Operaties | ||
Intensive care | ||
Overige zorg: Operaties van nierkanker met doorgroei in nierader en holle ader tot boven middenrif | Als de nierkanker doorgegroeid is in de nierader en holle ader (tumortrombus) en tot boven een bepaalde hoogte gegroeid is, worden patiënten voor de operatie verwezen naar het Radboudumc. Het Radboudumc heeft de voorzieningen en kennis op het gebied van cardiothoracale chirurgie die nodig zijn voor deze operatie. |
Het aanbod van de ondersteunende zorg en nazorg in Rijnstate is heel goed.
Zorgaanbod | Aanwezig | Toelichting |
Diëtist | De diëtist is gespecialiseerd in kanker | |
Psychosociale zorg (in oncologie gespecialiseerde psycholoog, medisch maatschappelijk werk, etc.) | ||
Oncologische revalidatie | ||
Zorg voor mensen met uitgezaaide ziekte | Rijnstate heeft een Centrum voor Ondersteunende & Palliatieve Zorg, ESMO gecertificeerd. Ook heeft Rijnstate een team palliatieve zorg. Dit team bestaat uit zorgverleners van het Rijnstate en zorgverleners van organisaties buiten het ziekenhuis. | |
Zorg voor ouderen | Er is een samenwerking met de geriater en een poli ‘kanker bij ouderen’. Verder worden alle patiënten van 70 jaar en ouder gescreend op een speciale poli met de geriater. | |
Klinisch arbeidsgeneeskundige | Zie ook: www.rijnstate.nl/kankerbijouderen | |
Lotgenotencontact | Worldcafé, in samenwerking met Stichting Leven met Kanker en Patiëntenvereniging Blaas- of nierkanker. |
Als we kijken naar de organisatie van multidisciplinaire zorg, doet Rijnstate het heel goed.
Zorgaanbod | Aanwezig | Toelichting |
Regionaal MDO | Er is wekelijks een regionaal MDO binnen het A.R.T.Z. Oncologisch centrum (Ziekenhuis Gelderse Vallei, Slingeland Ziekenhuis en de Radiotherapiegroep). In dit MDO voor nier-, blaas-, prostaat-, penis- en zaadbalkanker worden alle patiënten met nierkanker besproken. | |
Standaard patholoog aanwezig bij het MDO | Deze patholoog is gespecialiseerd in urologie | |
Immuno-MDO | Er is wekelijks een regionaal immuno-MDO met onder andere het Radboudumc, waar patiënten met uitgezaaide nierkanker besproken worden. | |
Internationale samenwerking bij patiëntenzorg | Rijnstate werkt met het OLV Aalst in België samen voor robotchirurgie. Voor nierkanker ligt de nadruk op de gedeeltelijke nierverwijderingen. | |
Opvang bij complicaties buiten het ziekenhuis | Patiënten met nierkanker ontvangen een telefoonnummer van de zorgcoördinator uro-oncologie welke zij op werkdagen en tijdens kantoortijden kunnen gebruiken. De zorgcoördinator trieert de vragen en zet bij medische vragen de verpleegkundige of specialist in. Buiten kantoortijden kunnen patiënten contact opnemen met de SEH, dit telefoonnummer hebben zij gekregen bij ontslag uit het ziekenhuis. | |
Aanvullende informatie over organisatie van zorg | Rijnstate heeft een poli Kanker bij ouderen, poli Integrative Medicine en een Leefstijlpoli. |
Ervaringen van patiënten
Samenvatting
Rijnstate doet het goed als we kijken naar de ervaringen van patiënten met deze zorg.
In totaal deelden 54 patiënten met nierkanker hun ervaring over Rijnstate in 2023. Zij waardeerden artsen, verpleegkundig specialisten en oncologie-verpleegkundigen als goed. Zij waardeerden andere medewerkers als voldoende. Zij waardeerden hun vaste aanspreekpunt, het maken van afspraken en samen beslissen als goed. Zij waardeerden het onderdeel hulp en steun als voldoende.
De Waarderingsscore voor het aanraden van dit ziekenhuis aan anderen met nierkanker is goed.
We hebben patiënten gevraagd naar hun ervaringen met de artsen, verpleegkundig specialisten, oncologie-verpleegkundigen en andere medewerkers.
Patiënten gaven dit onderdeel een gemiddeld cijfer van 8,6.
Dit onderdeel heeft een Waarderingsscore van 54. Dit is goed.
Artsen
Patiënten gaven artsen een gemiddeld cijfer van 8,7.
Dit onderdeel heeft een Waarderingsscore van 59. Dit is goed.
Het gemiddelde cijfer dat patiënten gaven:
- Deskundigheid: 8,9
- Serieus genomen worden: 9,0
- Tijd die ze voor je hadden: 8,5
- Vriendelijkheid: 8,9
- Gesteund voelen: 8,8
- Aandacht voor uw naaste: 8,2
Verpleegkundig specialisten en oncologieverpleegkundigen
Patiënten gaven aan verpleegkundig specialisten en oncologieverpleegkundigen een gemiddeld cijfer van 8,6.
Dit onderdeel heeft een Waarderingsscore van 52. Dit is goed.
Het gemiddelde cijfer dat patiënten gaven:
- Deskundigheid: 8,6
- Serieus genomen worden: 8,6
- Tijd die ze voor je hadden: 8,5
- Vriendelijkheid: 8,9
- Gesteund voelen: 8,6
- Aandacht voor uw naaste: 8,2
Andere medewerkers van het ziekenhuis
Patiënten gaven andere medewerkers van het ziekenhuis een gemiddeld cijfer van 8,5.
Dit onderdeel heeft een Waarderingsscore van 47. Dit is voldoende.
Het gemiddelde cijfer dat patiënten gaven:
- Samenwerking tussen de medewerkers in het ziekenhuis: 8,4
- Vriendelijkheid overige medewerkers: 8,7
Dit onderdeel heeft een Waarderingsscore van 54. Dit is goed.
We hebben patiënten gevraagd hoe tevreden ze waren over hun vaste aanspreekpunt in hun ziekenhuis. Gemiddeld gaven ze hierop een: 8,6
Het gemiddelde cijfer dat patiënten hun vaste aanspreekpunt gaven: 8,5
Een deel van de patiënten gaf aan een vast aanspreekpunt te hebben: 68%
Wie was het vaste aanspreekpunt voor patiënten:
- Een oncologie-verpleegkundige: 19%
- Een arts: 58%
- Een verpleegkundig specialist: 12%
- Iemand anders: 12%
Een vast aanspreekpunt heeft verschillende taken.
Patiënten gaven gemiddeld deze cijfers voor taken van het vaste aanspreekpunt:
- Overzicht over de ziekte: 8,6
- Hulp geven: 8,8
- Hulp geven aan familie of partner: 8,4
- Kennen van patiënt als persoon: 7,8
- Makkelijk bereikbaar zijn: 8,3
Dit onderdeel heeft een Waarderingsscore van 56. Dit is goed.
Patiënten gaven voor hun tevredenheid over de planning van hun afspraken een gemiddeld cijfer van: 7,9.
Een deel van de patiënten gaf aan:
- Afspraken worden op één dag gepland, als dat medisch kan: 63%
- Bij afspraken wordt aan dagen en tijden gedacht die goed uitkomen: 64%
- Afspraken kunnen op afstand, bijvoorbeeld via beeldbellen of telefoon: 64%
Dit onderdeel heeft een Waarderingsscore van 61. Dit is goed.
Het gemiddelde cijfer dat patiënten gaven:
- Vertrouwen dat alle mogelijke behandelingen besproken zijn: 8,6
- Tevredenheid over de hulp bij de keuze voor een behandeling: 8,7
Met een deel van de patiënten is gesproken over:
- Kansen op langer leven en/of beter worden: 82%
- Minder last krijgen van klachten: 81%
- Bijwerkingen en problemen door de behandeling: 69%
- Gevolgen die lang duren of pas later ontstaan: 54%
- De mogelijkheid om te kiezen voor ‘niet meer behandelen’: 45%
- Wat ze belangrijk vinden in het leven: 63%
We hebben patiënten gevraagd naar hun ervaringen met vragenlijsten over hun gezondheid, het aangeboden krijgen van professionele hulp bij problemen en het aangeboden krijgen van informatie over de patiëntenorganisatie voor blaas- of nierkanker en een inloophuis voor mensen met kanker.
Dit onderdeel heeft een Waarderingsscore van 41. Dit is voldoende.
Gebruik van vragenlijsten over gezondheid
Dit onderdeel heeft een Waarderingsscore van 66. Dit is goed.
Veel ziekenhuizen gebruiken vragenlijsten die inzicht geven in hoe patiënten zelf hun gezondheid ervaren. Daar staan bijvoorbeeld vragen in over moe zijn, pijn hebben, somber zijn, angst hebben of problemen met concentratie.
Wanneer een ziekenhuis structureel gebruik maakt van dit soort vragenlijsten is dit een goed startpunt om te praten over de persoonlijke behoeften van de patiënt.
Van alle respondenten gaf 35% aan een vragenlijst te hebben ontvangen.
Van alle respondenten die aangeven een vragenlijst te hebben ingevuld, gaf 83% aan dat de resultaten hiervan met hen besproken zijn.
Het gemiddelde cijfer dat patiënten dit gesprek geven: 9,2
Problemen door kanker en professionele hulp
Sommige patiënten wilden professionele hulp voor problemen. Wij laten hier de problemen zien als minimaal 20% van de patiënten aangaf voor dit probleem hulp te willen én dit minimaal 5 patiënten waren.
Het aantal patiënten in Rijnstate dat hulp wilde was lager dan dit minimum. Daarom noemen we hier geen problemen.
Contact met andere mensen met kanker (lotgenoten)
Dit onderdeel heeft een Waarderingsscore van 16. Dit is voldoende.
Een deel van de patiënten gaf aan dat dit wordt aangeboden:
- Informatie over een patiëntenorganisatie: 21%
- Informatieavonden: 32%
- Contact met een buddy: 3%
- Informatie over een inloophuis voor mensen met kanker: 11%
Dit onderdeel heeft een Waarderingsscore van 57. Dit is goed.
Patiënten gaven als antwoord op de vraag of ze Rijnstate aanraden aan anderen met nierkanker gemiddeld een 8,7.
Wat nog beter kan
24% (13 van de 54 mensen) noemde een verbeterpunt.
Volgens patiënten kon het ziekenhuis zich nog verbeteren op de volgende onderwerpen:
- Kwaliteit van behandeling en zorg
- Organisatie en coördinatie van zorg
Complimenten
56% (30 van de 54 mensen) geeft een compliment.
Patiënten gaven een compliment over de volgende onderwerpen:
- Kwaliteit van behandeling en zorg
- Algemeen
- Bejegening/toewijding van zorgmedewerkers naar patiënt en naasten
- Doorlooptijden
- Communicatie van zorgmedewerkers naar patiënt en naasten