
Ziekenhuiskeuzehulp
EMBRAZE en de zorg voor nierkanker
Dit is een netwerk van de ziekenhuizen: Adrz, Amphia, Bravis Ziekenhuis, Erasmus MC Kanker Instituut, ETZ, Jeroen Bosch Ziekenhuis en ZorgSaam. Zij bieden samen zorg aan.
Als kankerpatiëntenorganisatie zien we dat EMBRAZE het voor nierkanker goed doet op de vijf kenmerken van expertzorg. Hieronder lees je meer over elk kenmerk.
In deze tekst wordt de nierkankerzorg door EMBRAZE beschreven. Een deel van de informatie die hiervoor gebruikt wordt (de klinische data) gaat over de jaren 2019 t/m 2021. Er wordt gewerkt aan het ophalen van recentere informatie.
Kenmerken van expertzorg
Specialisatie van het team
Het netwerk doet het goed als we kijken naar de specialisatie van het team en de samenwerking binnen het netwerk.
Wetenschappelijk klimaat en zorg volgens richtlijnen
Het netwerk doet het heel goed als we kijken naar het wetenschappelijk klimaat en zorg volgens richtlijnen.
Behandelingen en de resultaten ervan
Het netwerk doet het voldoende als we kijken naar behandelingen en de resultaten ervan.
Zorgaanbod
Het netwerk doet het heel goed als we kijken naar het zorgaanbod voor mensen met nierkanker.
Ervaringen van patiënten
Het netwerk doet het goed als we kijken naar de ervaringen van patiënten.
Netwerkprofiel (door het netwerk zelf aangeleverd)
De ambitie van de Netwerktumorgroep Nierkanker is om door samenwerking tussen de specialisten uit de betrokken ziekenhuizen tot optimale kwaliteit van zorg te komen voor patiënten met nierkanker (inclusief de patiënten met metastasen), in samenspraak met de patiënt.
De EMBRAZE-ziekenhuizen organiseren de zorg voor de totale groep nierkankerpatiënten als expertisenetwerk. Expertise draait om medische expertise (diagnostiek, besluitvorming, behandeltrajecten over de hele keten), transparantie, wetenschap en innovatie. Hierover worden binnen de regio afspraken gemaakt en heeft uniformering van beleid binnen EMBRAZE plaatsgevonden. Deze afspraken en beleid zijn opgenomen in een netwerkstandaard. Hoewel een deel van de patiëntenzorg geconcentreerd is, blijft het uitgangspunt van EMBRAZE onverminderd van kracht, “centraal als het moet, dichtbij als het kan”.
Informatie over samenwerking
Het EMBRAZE-kankernetwerk is opgericht in het jaar 2016. Het bestaat uit een samenwerking tussen de ziekenhuizen Adrz, Amphia, Bravis Ziekenhuis, Erasmus MC Kanker Instituut, ETZ, Jeroen Bosch Ziekenhuis en ZorgSaam en daarnaast de radiotherapeutische centra: Instituut Verbeeten en Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut. EMBRAZE biedt zorg aan nierkankerpatiënten.
Het doel van EMBRAZE is om de kwaliteit en toegankelijkheid van de kankerzorg binnen ziekenhuizen en radiotherapeutische centra voor patiënten te borgen en te verbeteren. De samenwerking is gericht op oncologische zorg en nazorg van vergelijkbare kwaliteit op ‘state of the art’ niveau, voor alle patiënten met (een verdenking van) kanker in de adherente regio’s. EMBRAZE richt zich als kankernetwerk op kwaliteit, continuïteit en doelmatigheid van zorg. Het netwerk geeft dit vorm in regionale zorgstandaarden, benchmark van en sturen op uitkomstindicatoren, regionale multidisciplinaire overleggen (MDO’s), visitaties en gezamenlijk klinisch onderzoek.
Bij deze samenwerking zijn er tussen de ziekenhuizen afspraken gemaakt over het multidisciplinair overleg en zijn de protocollen gedeeltelijk gesynchroniseerd. Binnen het netwerk zijn afspraken gemaakt over zorgaanbod, concentratie van zorg en onderlinge verwijzing voor focale behandelingen en behandelingen met medicijnen.
Deze afspraken zijn dat gedeeltelijke nierverwijderingen plaatsvinden in het Amphia, Bravis, Erasmus MC Kanker Instituut, ETZ en ZorgSaam. Volledige nierverwijderingen vinden plaats in alle ziekenhuizen, behalve het Jeroen Bosch Ziekenhuis; deze patiënten worden verwezen naar het ETZ.
De focale behandelingen vinden plaats in het Amphia, Erasmus MC Kanker Instituut en Jeroen Bosch Ziekenhuis (microwave ablatie en radiofrequente ablatie) en in het Amphia en ETZ (cryo-ablatie). Als de uroloog in het ziekenhuis waar de diagnose is gesteld vaststelt dat een operatie of focale behandeling niet mogelijk is, wordt de patiënt gezien in het Amphia of Erasmus MC Kanker Instituut om te zien of er afwachtend beleid mogelijk is, of dat het beter is om te starten met medicijnen. Als dit voor de patiënt te zwaar is, wordt de situatie op papier voorgelegd en besproken in het regionale MDO.
Alle mensen met uitgezaaide nierkanker worden centraal in EMBRAZE besproken in het gezamenlijke MDO. Daarna volgt het gesprek met de patiënt over de diagnose en de behandelopties in het ziekenhuis waar de diagnose is gesteld. Als uit het behandeladvies blijkt dat de patiënt in aanmerking kan komen voor een behandeling met meerdere soorten immunotherapie, dan wordt de patiënt verwezen naar het Erasmus MC Kanker Instituut of Amphia. Alleen daar kan die behandeling plaatsvinden. Andere behandelingen met immunotherapie zijn in ieder ziekenhuis mogelijk. Ook als doelgerichte therapie wordt gestart, kan deze in alle ziekenhuizen van EMBRAZE plaatsvinden. Controles vinden plaats onder regie van de hoofdbehandelaar. Ondersteunende zorg en nazorg vinden plaats in het ziekenhuis waar de diagnose is gesteld, in samenwerking met de huisarts.
EMBRAZE werkt samen met de volgende Nederlandse organisatie buiten het netwerk: de Dutch Renal Cancer Group (DRCG).
Informatie over de cijfers
In de tekst beschrijven we klinische data die informatie geven over hoe EMBRAZE werkte in de periode 2019-2021. EMBRAZE bestond toen uit alle hierboven genoemde organisaties. Momenteel (2025) vinden niet alle operaties meer in alle ziekenhuizen plaats. Operaties vonden in 2019 t/m 2021 nog wel in alle ziekenhuizen plaats. Aangezien de cijfers op deze pagina over de periode 2019 t/m 2021 gaan, is er op deze pagina informatie te vinden over operaties in elk ziekenhuis. Als een ziekenhuis een bepaalde operatie inmiddels niet meer doet, wordt dit erbij vermeld. Er wordt gewerkt aan het ophalen van recentere informatie.
Deze informatie over aantallen patiënten, percentages of overlevingsduur kan alleen betrouwbaar worden gemeten, als er minimaal 30 patiënten zijn waar we die informatie over hebben. Als we van minder dan 10 patiënten informatie hebben, geven we de aantallen, percentages of overlevingsduur niet weer. Dat die informatie ontbreekt wordt dan wel aangeven. Bij aantallen tussen de 10 en 30 patiënten, geven we de aantallen patiënten en percentages wel weer, maar staat er achter het getal een ¹. Dat betekent dat deze cijfers minder zeker zijn. Bij de overleving geven we alleen een overlevingsduur aan als het aantal patiënten in die groep ten minste 30 is.
EMBRAZE
Specialisatie van het team
Samenvatting
EMBRAZE doet het goed als we kijken naar de specialisatie van het team en de samenwerking binnen het netwerk.
In EMBRAZE is de mate van specialisatie in nierkanker van de zorgverleners voor diagnostiek (pathologen en radiologen) goed. De mate van specialisatie in nierkanker van de zorgverleners voor behandeling (urologen, internist-oncologen, verpleegkundig specialisten en/of oncologieverpleegkundigen) is in EMBRAZE heel goed.
Als we kijken of het referentiecentrum van het netwerk door andere ziekenhuizen als expert voor nierkanker wordt gezien, doet EMBRAZE het heel goed. Om daar iets over te kunnen zeggen, keken we of er ziekenhuizen binnen EMBRAZE dienen als een referentiecentrum voor nierkankerzorg. Ook keken we of het referentiecentrum deze functie heeft voor de gehele nierkankerzorg. Verder keken we naar het aantal patiënten dat voor een (gedeeltelijke) nierverwijdering werd verwezen naar het referentiecentrum
Als we kijken naar het aantal nieuwe patiënten dat EMBRAZE ziet, is dit voldoende.
In EMBRAZE is de manier waarop het netwerk geleid en bestuurd wordt (de governance) heel goed. Om daar iets over te kunnen zeggen, keken we naar hoe de leiding van het netwerk eruitziet, of er afspraken op papier staan en of er toetredingseisen of kwaliteitseisen worden gesteld aan de ziekenhuizen.
De samenwerking van de ziekenhuizen binnen EMBRAZE is goed. Om daar iets over te kunnen zeggen, keken we of EMBRAZE een zorgpad heeft voor nierkanker en of de protocollen in alle ziekenhuizen hetzelfde zijn. Verder keken we of de samenwerking tussen de ziekenhuizen er ook voor zorgt dat patiënten in de verschillende ziekenhuizen ongeveer dezelfde behandelingen kregen voor nierkanker. De verschillen zijn beperkt voor mensen met T1a-nierkanker. Daarom doet EMBRAZE het hierop goed.
Diagnostiek
In EMBRAZE is de mate van specialisatie in nierkanker van de zorgverleners die nierkanker diagnosticeren goed. Als we kijken naar alle ziekenhuizen apart, doen het Amphia en het Erasmus MC Kanker Instituut het heel goed en doen het Adrz, Bravis Ziekenhuis, ETZ, Jeroen Bosch Ziekenhuis en ZorgSaam het goed.
Hieronder wordt per ziekenhuis (in alfabetische volgorde) beschreven in hoeverre de radiologen en pathologen gespecialiseerd zijn:
- In het Adrz zijn alle 5 de radiologen die diagnostiek voor nierkanker doen gespecialiseerd in het buikgebied. De pathologie vindt plaats in Pathan. Het Adrz heeft daar samenwerkingsafspraken mee.
- In het Amphia zijn alle 5 de radiologen die diagnostiek voor nierkanker doen gespecialiseerd in urologie. Er is 1 patholoog die diagnostiek doet voor nierkanker en deze is gespecialiseerd in urologie.
- In het Bravis Ziekenhuis 5 van de 12 radiologen die diagnostiek voor nierkanker doen gespecialiseerd in het buikgebied. De pathologie vindt plaats in pathologielab Pathologie Zuid-West Nederland B.V. Het Bravis Ziekenhuis heeft daar samenwerkingsafspraken mee. Van de 3 pathologen die diagnostiek voor nierkanker doen, zijn alle 3 gespecialiseerd in urologie.
- In het Erasmus MC Kanker Instituut zijn alle 3 de radiologen die diagnostiek voor nierkanker doen gespecialiseerd in het buikgebied. De radiologen werken volgens een protocol dat per patiënt alle diagnostiek voor de primaire diagnose door 1 radioloog wordt gezien. Van de 3 pathologen die diagnostiek voor nierkanker doen, zijn alle 3 gespecialiseerd in urologie.
- In het ETZ zijn 2 van de 6 radiologen die diagnostiek voor nierkanker doen gespecialiseerd in urologie en 4 gespecialiseerd in het buikgebied. De pathologie vindt plaats in pathologielab Pathologie Zuid-West Nederland B.V. Het ETZ heeft daar samenwerkingsafspraken mee. Van de 3 pathologen die diagnostiek voor nierkanker doen, zijn alle 3 gespecialiseerd in urologie.
- In het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn 4 van de 22 radiologen die diagnostiek voor nierkanker doen gespecialiseerd in urologie en 7 zijn gespecialiseerd in het buikgebied. De pathologie vindt plaats in pathologielab Pathologie DNA. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft daar samenwerkingsafspraken mee. Van de 7 pathologen die diagnostiek voor nierkanker doen, zijn er 3 gespecialiseerd in urologie.
- In het ZorgSaam zijn 2 van de 6 radiologen die diagnostiek voor nierkanker doen gespecialiseerd in het buikgebied. De pathologie voor de patiënten van het ZorgSaam vindt plaats in Pathan. Het ZorgSaam heeft daar samenwerkingsafspraken mee.
Andere manieren van kwaliteitsborging diagnostiek
De ziekenhuizen binnen EMBRAZE die aangeven dat niet alle radiologen gespecialiseerd zijn in het buikgebied of urologie, doen het volgende om ervoor te zorgen dat zij de kwaliteit van zorg borgen:
- Alle ziekenhuizen binnen EMBRAZE hebben toegezegd te werken volgens de netwerkstandaard.
De ziekenhuizen binnen EMBRAZE die aangeven dat niet alle pathologen gespecialiseerd zijn in urologie, doen het volgende om ervoor te zorgen dat zij de kwaliteit van zorg borgen:
- Alle ziekenhuizen binnen EMBRAZE sturen het weefsel van de patiënt naar gespecialiseerde pathologen van het Erasmus MC Kanker Instituut bij ingewikkelde gevallen
- Alle ziekenhuizen binnen EMBRAZE hebben toegezegd te werken volgens de netwerkstandaard.
Behandeling
In EMBRAZE is de mate van specialisatie in nierkanker van de zorgverleners die de behandeling van nierkanker doen heel goed. Als we kijken naar alle ziekenhuizen apart, doen het Adrz, Bravis Ziekenhuis, Erasmus MC Kanker Instituut, het ETZ en het Jeroen Bosch Ziekenhuis het heel goed en doen het Amphia en ZorgSaam het goed.
Hieronder wordt per ziekenhuis (in alfabetische volgorde) beschreven in hoeverre de urologen en internist-oncologen gespecialiseerd zijn:
- In het Adrz zijn alle 2 de urologen gespecialiseerd in uro-oncologie. Alle 2 de internist-oncologen die nierkankerzorg doen, zijn gespecialiseerd in uro-oncologie.
- In het Amphia zijn alle 3 de urologen die nierkankerzorg doen gespecialiseerd in uro-oncologie. Alle 3 de internist-oncologen die nierkankerzorg doen, zijn gespecialiseerd in uro-oncologie.
- In het Bravis Ziekenhuis zijn alle 2 de urologen die nierkankerzorg doen gespecialiseerd in nierkanker. Alle 2 de internist-oncologen die nierkankerzorg doen, zijn gespecialiseerd in uro-oncologie.
- In het Erasmus MC Kanker Instituut is 1 van de 4 urologen die nierkankerzorg doen gespecialiseerd in nierkanker en 3 van de 4 urologen gespecialiseerd in uro-oncologie. Alle 4 de internist-oncologen die nierkankerzorg doen, zijn gespecialiseerd in nierkanker.
- In het ETZ zijn alle 4 de urologen die nierkankerzorg doen gespecialiseerd in nierkanker. Alle 3 de internist-oncologen die nierkankerzorg doen zijn gespecialiseerd in nierkanker.
- In het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn 4 van de 9 urologen die nierkankerzorg doen gespecialiseerd in nierkanker. De operaties bij patiënten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis vinden plaats in het ETZ. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis is 1 van de 4 internist-oncologen die nierkankerzorg doen zijn gespecialiseerd in nierkanker en 2 internist-oncologen zijn gespecialiseerd in uro-oncologie.
- In het ZorgSaam zijn alle 3 urologen die nierkankerzorg doen gespecialiseerd in uro-oncologie. In het ZorgSaam is 1 van de 2 internist-oncologen die nierkankerzorg doen gespecialiseerd in uro-oncologie.
Andere manieren van kwaliteitsborging - behandeling
De ziekenhuizen binnen EMBRAZE die aangeven dat niet alle urologen gespecialiseerd zijn in nierkanker of uro-oncologie , doen het volgende om ervoor te zorgen dat zij de kwaliteit van zorg borgen:
- Jeroen Bosch Ziekenhuis verwijst patiënten voor de operaties naar gespecialiseerd urologen in het ETZ.
- Alle ziekenhuizen binnen EMBRAZE hebben toegezegd te werken volgens de netwerkstandaard.
De ziekenhuizen binnen EMBRAZE die aangeven dat niet alle internist-oncologen gespecialiseerd zijn in nierkanker of uro-oncologie, doen het volgende om ervoor te zorgen dat zij de kwaliteit van zorg borgen:
- Alle ziekenhuizen binnen EMBRAZE hebben toegezegd te werken volgens de netwerkstandaard.
Behandeling met radiotherapie
Mensen die onder behandeling zijn voor nierkanker in het EMBRAZE, kunnen voor een behandeling met radiotherapie terecht bij de volgende ziekenhuizen of instellingen: het Erasmus MC Kanker Instituut, Instituut Verbeeten en Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut. Mensen met nierkanker worden niet vaak behandeld met radiotherapie. Daarom beschrijven we niet hoe gespecialiseerd de radiotherapeuten zijn.
Verpleegkundig specialisten en oncologieverpleegkundigen
Binnen het EMBRAZE hebben de volgende ziekenhuizen een verpleegkundig specialist of oncologieverpleegkundige in dienst als vast aanspreekpunt voor mensen met nierkanker: Adrz, Amphia, Bravis Ziekenhuis, Erasmus MC Kanker Instituut, ETZ, Jeroen Bosch Ziekenhuis en ZorgSaam.
- Binnen het Adrz is 1 verpleegkundig specialist en 1 oncologieverpleegkundige in dienst als vast aanspreekpunt voor mensen met nierkanker. Beide zijn gespecialiseerd in nierkanker.
- Binnen het Amphia zijn 1 verpleegkundig specialist en 4 oncologieverpleegkundigen in dienst als vast aanspreekpunt voor mensen met nierkanker. Hiervan zijn 4 oncologieverpleegkundigen gespecialiseerd in uro-oncologie.
- Binnen het Bravis Ziekenhuis zijn 4 oncologieverpleegkundigen in dienst als vast aanspreekpunt voor mensen met nierkanker. Allen zijn gespecialiseerd in nierkanker.
- Binnen het Erasmus MC Kanker Instituut zijn 1 verpleegkundig specialist en 3 oncologieverpleegkundigen in dienst als vast aanspreekpunt voor mensen met nierkanker. Allen zijn gespecialiseerd in nierkanker.
- Binnen het ETZ is 1 oncologieverpleegkundige in dienst als vast aanspreekpunt voor mensen met nierkanker. Deze oncologieverpleegkundige is gespecialiseerd in nierkanker.
- Binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn 3 verpleegkundig specialisten en 1 oncologieverpleegkundige in dienst als vast aanspreekpunt voor mensen met nierkanker. Allen zijn gespecialiseerd in nierkanker.
- Binnen het ZorgSaam is 1 verpleegkundig specialist en zijn 2 oncologieverpleegkundigen in dienst als vast aanspreekpunt voor mensen met nierkanker. Hiervan zijn 2 oncologieverpleegkundigen gespecialiseerd in uro-oncologie.
Als we kijken of het referentiecentrum van het netwerk door andere ziekenhuizen wordt gezien als expert voor nierkanker, doet EMBRAZE het heel goed.
Binnen EMBRAZE is het Erasmus MC Kanker Instituut referentiecentrum voor nierkanker. Deze functie heeft het ziekenhuis voor de gehele nierkankerzorg. Het ziekenhuis voert second opinions (tweede meningen) uit voor patiënten uit andere ziekenhuizen.
Van alle patiënten die in de jaren 2019-2021 een volledige nierverwijdering hebben ondergaan in het referentiecentrum (het Erasmus MC Kanker Instituut), had 63,8% van de patiënten hun diagnose in een ander ziekenhuis (binnen of buiten het netwerk) gekregen. Het landelijk gemiddelde was 26,6%.
Van alle patiënten die in de jaren 2019-2021 een gedeeltelijke nierverwijdering hebben ondergaan in het referentiecentrum (het Erasmus MC Kanker Instituut), had 52,7% van de patiënten hun diagnose in een ander ziekenhuis (binnen of buiten het netwerk) gekregen. Het landelijk gemiddelde was 26,9%.
Als we kijken naar het aantal nieuwe patiënten dat EMBRAZE ziet, is dit voldoende. Als we kijken naar alle ziekenhuizen apart, ziet het Erasmus MC Kanker Instituut veel nieuwe patiënten. Als we kijken naar het aantal nieuwe patiënten dat het Adrz, Amphia, Bravis Ziekenhuis, ETZ, Jeroen Bosch Ziekenhuis en ZorgSaam zien, is dit voldoende.
Het aantal patiënten dat in de periode 2019-2021 in EMBRAZE is gediagnosticeerd met en/of behandeld voor nierkanker was gemiddeld 390,3 patiënten per jaar.
In het Adrz waren dat 38,0 patiënten, in Amphia waren dat 71,3 patiënten, in het Bravis Ziekenhuis waren dat 55,3 patiënten, in het Erasmus MC Kanker Instituut waren dat 105,7 patiënten, in het ETZ waren dat 89,0 patiënten, in het Jeroen Bosch Ziekenhuis waren dat 59,3 patiënten en in het ZorgSaam waren dat 21,3 patiënten.
Gemiddeld waren dat per ziekenhuis 55,8 patiënten per jaar. Het landelijk gemiddelde per ziekenhuis was 41,0 patiënten per jaar.
Als we dat aantal uitsplitsen naar stadium, diagnosticeerde of behandelde EMBRAZE per jaar gemiddeld:
- 130,3 patiënten met stadium T1a-nierkanker;
- 72,0 patiënten met stadium T1b-nierkanker;
- 44,7 patiënten met stadium T2-nierkanker;
- 26,3 patiënten met stadium T3-nierkanker;
- 15,3 patiënten met stadium T4a nierkanker;
- 96,0 patiënten met uitgezaaide nierkanker;
- 5,7 patiënten met nierkanker in een onbekend stadium.
Als we kijken naar alle lokale behandelingen (operaties en focale therapieën; radiotherapie valt hier in deze tekst niet onder), dan voerde EMBRAZE in de periode 2019-2021 jaarlijks gemiddeld 225,7 behandelingen uit.
Deze behandelingen werden uitgevoerd in het Adrz (18,7 behandelingen), Amphia (28,0 behandelingen), Bravis Ziekenhuis (35,0 behandelingen), Erasmus MC Kanker Instituut (58,0 behandelingen), ETZ (49,7 behandelingen), Jeroen Bosch Ziekenhuis (49,7behandelingen) en ZorgSaam (12,7 behandelingen).
Gemiddeld is het aantal lokale behandelingen per ziekenhuis 35,0 behandelingen per jaar.
Het landelijk gemiddelde was 49,8 behandelingen per ziekenhuis.
EMBRAZE voerde in de periode 2019-2021 jaarlijks gemiddeld 211 operaties uit voor nierkanker. Deze operaties werden uitgevoerd in het Adrz (18,7 operaties), Amphia (24,3 operaties), Bravis Ziekenhuis (35,0 operaties), Erasmus MC Kanker Instituut (49,7 operaties), ETZ (49,7 operaties), Jeroen Bosch Ziekenhuis (21,0 operaties) en ZorgSaam (12,7 operaties). Gemiddeld waren dat in EMBRAZE 30,1 operaties per ziekenhuis per jaar. Het landelijk gemiddelde was 31,3 operaties per ziekenhuis.
Momenteel vinden de operaties van patiënten met nierkanker in het Jeroen Bosch Ziekenhuis plaats in het ETZ. Binnen EMBRAZE voerden 16 urologen deze operaties uit.
Bij een operatie moet vaak de hele nier worden verwijderd. Soms is het mogelijk om een deel van de nier te sparen, waardoor de nierfunctie behouden blijft. EMBRAZE voerde in de periode 2019-2021 gemiddeld per jaar 75,3 operaties uit waarbij een deel van de nier werd verwijderd.
Deze operaties werden uitgevoerd in het Adrz (6,7 operaties), Amphia (3,7 operaties), Bravis Ziekenhuis (15,0 operaties), Erasmus MC Kanker Instituut (18,3 operaties), ETZ (0,3 operaties), Jeroen Bosch Ziekenhuis (12,7 operaties) en ZorgSaam (4,7 operaties). Gemiddeld waren dat in EMBRAZE 10,8 operaties per ziekenhuis per jaar. Het landelijk gemiddelde was 11,5 operaties per ziekenhuis. Tegenwoordig wordt deze operatie niet meer uitgevoerd in het Adrz en Jeroen Bosch Ziekenhuis. Patiënten uit deze ziekenhuizen worden naar een ander ziekenhuis van het netwerk verwezen voor deze operatie.
EMBRAZE behandelde in de periode 2019-2021 gemiddeld 14,7 patiënten per jaar met focale therapie (cryo/RFA/MWA) als eerste behandeling. Focale therapie werd uitgevoerd in Amphia (gemiddeld 3,7 patiënten per jaar), Erasmus MC Kanker Instituut (gemiddeld 8,3 patiënten per jaar) en Jeroen Bosch Ziekenhuis (gemiddeld 2,7 patiënten per jaar). Het gemiddelde per ziekenhuis was 4,9 patiënten. Het landelijk gemiddelde was 6,1 patiënten per ziekenhuis per jaar.
Tegenwoordig vindt focale therapie ook plaats in het ETZ.
EMBRAZE behandelde in deze periode gemiddeld 207 patiënten per jaar met een systemische behandeling (behandeling met medicijnen) ongeacht de fase van de behandeling. Het gemiddelde per ziekenhuis was 34,3 patiënten. Het landelijk gemiddelde was 41,5 patiënten per ziekenhuis per jaar.
Van alle patiënten die systemische therapie kregen, kregen gemiddeld 57,3 patiënten doelgerichte therapie (exclusief patiënten die een combinatie krijgen van een immunotherapie en doelgerichte therapie) als eerste behandeling. Doelgerichte therapie werd vooral uitgevoerd in het Erasmus MC Kanker Instituut (gemiddeld 29,3 patiënten per jaar) en Amphia (gemiddeld 22,3 patiënten per jaar). De overige ziekenhuizen behandelen hoogstens 1 patiënt per jaar. Het landelijk gemiddelde was 7,0 patiënten per ziekenhuis per jaar.
Het kan zijn dat er verschillen zitten tussen de patiënten die de ziekenhuizen zien. Daarom geven we hier informatie over de patiënten bij wie het allereerste contact en/of de behandeling voor nierkanker heeft plaatsgevonden in EMBRAZE ten opzichte van het landelijk gemiddelde.
Leeftijd
Als we kijken naar leeftijd, zien we de volgende gemiddelde waardes per jaar in de periode 2019-2021:
- Totaal aantal 75+:
86,7 van de 334 patiënten die het eerste contact voor nierkanker hadden in EMBRAZE waren 75 jaar of ouder (25,9%). Gemiddeld waren dat per ziekenhuis in het netwerk 12,4 van de 47,7 patiënten. Het landelijk gemiddelde per ziekenhuis was 10,7 van de 41,0 patiënten (26,0%).
In het Adrz waren dit 11,3 van de 37,7 patiënten, in het Amphia 15,7 van de 57,0 patiënten, in het Bravis Ziekenhuis 14,3 van de 54,0 patiënten, in het Erasmus MC Kanker Instituut 6,3 van de 35,7 patiënten, in het ETZ 20,3 van de 72,0 patiënten, in het Jeroen Bosch Ziekenhuis 11,7 van de 56,3 patiëntenen in het ZorgSaam 7,0 van de 21,3 patiënten.
- Geopereerd 75+:
30,3 van de 211 patiënten die zijn geopereerd in EMBRAZE waren 75 jaar of ouder (14,4%). Gemiddeld waren dat per ziekenhuis in het netwerk 4,3 van de 30,1 patiënten. Het landelijk gemiddelde per ziekenhuis was 4,7 van de 31,3 patiënten (15,0%).
In het Adrz waren dit 5,3 van de 18,7 patiënten, in het Amphia 2,7 van de 24,3 patiënten, in het Bravis Ziekenhuis 5,0 van de 35,0 patiënten, in het Erasmus MC Kanker Instituut 6,0 van de 49,7 patiënten, in het ETZ 6,0 van de 49,7 patiënten, in het Jeroen Bosch Ziekenhuis 2,0 van de 21,0 patiëntenen in het ZorgSaam 3,3 van de 12,7 patiënten.
Tegenwoordig worden er geen operaties meer uitgevoerd in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Patiënten uit dit ziekenhuis worden verwezen naar het ETZ.
- Totaal aantal 60-:
71,7 van de 334 patiënten die het eerste contact voor nierkanker hadden in EMBRAZE waren 60 jaar of jonger (21,5%). Gemiddeld waren dat per ziekenhuis in het netwerk 10,2 van de 47,7 patiënten. Het landelijk gemiddelde per ziekenhuis was 9,9 van de 41,0 patiënten (24,1%).
In het Adrz waren dit 7,0 van de 37,7 patiënten, in het Amphia 7,7 van de 57,0 patiënten, in het Bravis Ziekenhuis 11,0 van de 54,0 patiënten, in het Erasmus MC Kanker Instituut 9,3 van de 35,7 patiënten, in het ETZ 20,0 van de 72,0 patiënten, in het Jeroen Bosch Ziekenhuis 11,0 van de 56,3 patiëntenen in het ZorgSaam 5,7 van de 21,3 patiënten.
- Geopereerd 60-:
64 van de 211 patiënten die zijn geopereerd in EMBRAZE waren 60 jaar of jonger (30,3%). Gemiddeld waren dat per ziekenhuis in het netwerk 9,1 van de 30,1 patiënten. Het landelijk gemiddelde per ziekenhuis was 10,0 van de 31,3 patiënten (32,0%).
In het Adrz waren dit 4,0 van de 18,7 patiënten, in het Amphia 6,3 van de 24,3 patiënten, in het Bravis Ziekenhuis 9,0 van de 35,0 patiënten, in het Erasmus MC Kanker Instituut 17,3 van de 49,7 patiënten, in het ETZ 17,0 van de 49,7 patiënten, in het Jeroen Bosch Ziekenhuis 6,7 van de 21,0patiënten en in het ZorgSaam 3,7 van de 12,7 patiënten.
Tegenwoordig worden er geen operaties meer uitgevoerd in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Patiënten uit dit ziekenhuis worden verwezen naar het ETZ.
Stadium van de ziekte
Als we kijken naar het stadium van de ziekte, zien we de volgende gemiddelde waardes per jaar in de periode 2019-2021:
Behandeld voor stadium T1, T2 of T3 nierkanker:
- 186,7 van de 211 patiënten die geopereerd zijn in EMBRAZE hadden de diagnose stadium T1, T2 of T3 nierkanker (90,3%). Het landelijk gemiddelde per ziekenhuis was 27,6 van de 30,7 patiënten (90,3%).
In het Adrz waren dit 18,3 van de 18,7 patiënten, in het Amphia 22,0 van de 24,3 patiënten, in het Bravis Ziekenhuis 30,7 van de 35,0 patiënten, in het Erasmus MC Kanker Instituut 43,0 van de 49,7 patiënten, in het ETZ 42,7 van de 49,7 patiënten, in het Jeroen Bosch Ziekenhuis 19,7 van de 21,0 patiënten en in het ZorgSaam 10,3 van de 12,7 patiënten.
Behandeld voor stadium T4 nierkanker of uitgezaaide nierkanker:
- 20 van de 211 patiënten die geopereerd zijn in EMBRAZE hadden de diagnose stadium T4 nierkanker of uitgezaaide nierkanker (9,7%). Het landelijk gemiddelde per ziekenhuis was 3,0 van de 30,7 patiënten (9,7%).
In het Adrz waren dit 0,0 van de 18,7 patiënten, in het Amphia 1,3 van de 24,3 patiënten, in het Bravis Ziekenhuis 3,4 van de 35,0 patiënten, in het Erasmus MC Kanker Instituut 6,0 van de 49,7 patiënten, in het ETZ 6,3 van de 49,7 patiënten, in het Jeroen Bosch Ziekenhuis 1,0 van de 21,0 patiëntenen in het ZorgSaam 2,0 van de 12,7 patiënten.
Histologie:
Van de 211,0 patiënten die geopereerd zijn voor nierkanker in EMBRAZE, hadden er:
- 0,0 een klinische bevestiging (0,0%, landelijk gemiddelde was 0,1%)
- 141,3 een heldercellig niercelcarcinoom (67,0%, landelijk gemiddelde was 65,9%)
- 30,0 een papillair niercelcarcinoom (14,2%, landelijk gemiddelde was 14,2%)
- 14,7 een chromofoob niercelcarcinoom (7,0%, landelijk gemiddelde was 5,8%)
- 17,0 een niercelcarcinoom niet nader omschreven (8,1%, landelijk gemiddelde was 10,5%).
Het aantal en percentage patiënten met een heldercellig niercelcarcinoom was 9,0 (48,2%¹) in het Adrz, 18,7 (76,7%¹) in het Amphia, 17,0 (48,6%) in het Bravis Ziekenhuis, 34,3 (69,1%) in het Erasmus MC Kanker Instituut, 38,3 (77,2%) in het ETZ, 15,0 (71,4%¹) in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en 9,0 (71,1%¹) in het ZorgSaam.
Patiënten met een chromofoob niercelcarcinoom vormen een relatief kleine groep patiënten. We geven daarom geen cijfers per ziekenhuis. en daarom geen cijfers per ziekenhuis.
In EMBRAZE is de manier waarop het netwerk geleid en bestuurd wordt (de governance) heel goed. Zij doen dat op de volgende manier:
- Er is een centraal eindverantwoordelijk bestuur, namelijk een algemeen bestuur dat bestaat uit leden van de Raad van Bestuur per ziekenhuis of radiotherapeutisch centrum.
- Er is een centraal dagelijks bestuur, namelijk een vertegenwoordiging van het algemeen bestuur dat bestaat uit een voorzitter, vicevoorzitter/secretaris en een penningmeester/penvoerder. Het dagelijks bestuur handelt naar en bewaakt de uitvoering van de besluiten van het algemeen bestuur en is het aanspreekpunt voor het coördinatieteam. Het dagelijks bestuur vertegenwoordigt het algemeen bestuur en het samenwerkingsverband in juridische zaken en in andere situaties.
- Daarnaast is er een netwerkoncologiecommissie, die bestaat uit vertegenwoordigers uit elk deelnemend EMBRAZE centrum. Dit zijn gemandateerde medisch specialisten, en dus inhoudelijk experts, en het zijn bijna allemaal ook de voorzitters van de oncologiecommissie in de deelnemende centra.
- Er is een netwerkcoördinatieteam (totaal 34 uur per week), dat bestaat uit een medisch coördinator, een algemeen coördinator en een managementassistent.
- Er is door ieder deelnemend ziekenhuis een convenant, contract, Service Level Agreement of iets vergelijkbaars ondertekend, namelijk een Raamovereenkomst Samenwerking in 2016.
EMBRAZE heeft op locatieniveau de medisch inhoudelijke verantwoordelijkheid over de uitvoering van de netwerkverplichtingen belegd bij de voorzitter van de lokale oncologiecommissie / het afdelingshoofd. Daarnaast is er een netwerktumorgroep waar per locatie één uroloog en één oncoloog gemandateerd zit en uit de bestralingsinstituten één gemandateerde radiotherapeut.
Daarnaast moeten alle ziekenhuizen die onderdeel uitmaken van EMBRAZE voldoen aan de kwaliteitscriteria vastgelegd in de netwerkstandaarden.
De samenwerkingsafspraken van de ziekenhuizen binnen EMBRAZE zijn goed.
Binnen EMBRAZE is er een eenduidig zorgpad ontwikkeld voor het hele zorgproces. De regie over het zorgpad ligt bij de Nierkankernetwerktumorgroep.
De medisch inhoudelijke regie of eindverantwoordelijkheid voor de patiënt ligt bij de medisch-specialist (de regiebehandelaar) van het ziekenhuis waar de patiënt onder behandeling is. Als een patiënt wordt verwezen naar een ander ziekenhuis, bijvoorbeeld voor een behandeling, dan wordt de regie en verantwoordelijkheid overgenomen door een medisch-specialist in dat ziekenhuis.
Binnen EMBRAZE zijn er afspraken gemaakt over e-health en digitale zorg. Zo worden gegevens van de elektronische patiëntendossiers (EPD’s) uitgewisseld. Dit gebeurt op verschillende manieren, afhankelijk van het type EPD van de ziekenhuizen. Er zijn drie typen EPD’s binnen EMBRAZE. Daarnaast hebben patiënten inzicht in hun eigen gegevens via het zorgportaal van het betreffende ziekenhuis.
Binnen EMBRAZE wordt gewerkt met gedeeltelijk dezelfde protocollen: voor diagnostiek, voor behandeling en voor nazorg. Dit houdt in dat alle ziekenhuizen binnen EMBRAZE werken volgens de netwerkstandaard voor nierkanker. Echter, de logistiek kan per ziekenhuis verschillen. Bijvoorbeeld: er is wel gesynchroniseerd wanneer er een CT gemaakt moet worden, maar niet hoe die CT dan gemaakt moet worden.
Als we kijken naar hoeveel de ziekenhuizen verschillen in behandelbeleid bij T1a nierkanker, doet EMBRAZE het goed. Om daar iets over te kunnen zeggen, keken we naar de verschillen in de behandelingen tussen ziekenhuizen. Oftewel, de variatie in het percentage patiënten dat een bepaalde behandeling kreeg tussen ziekenhuizen. We keken hierbij naar het ziekenhuis waar de patiënt het eerste contact had voor nierkanker. Het kan zijn dat de behandeling in een ander ziekenhuis heeft plaatsgevonden.
Voor stadium T1a nierkanker hebben we voldoende data over de jaren 2019 tot en met 2021 om hier betrouwbare percentages over te geven. Voor de stadia T1b, T2, T3, T4 nierkanker hebben we dat niet.
In de tabel hieronder is per ziekenhuis en per behandeling te zien bij welk deel van de patiënten met T1a nierkanker de behandeling gegeven is (als eerste behandeling). We hebben gekeken hoeveel deze percentages van elkaar verschillen. Op basis van deze verschillen is per behandeling de zogenaamde standaarddeviatie (SD) berekend. Hoe lager de standaarddeviatie is, hoe kleiner de verschillen in behandelbeleid zijn tussen de ziekenhuizen.
Het gemiddelde van de standaarddeviaties van alle behandelingen is 6,4%. Dit is een beperkt verschil (tussen de 5-10%) dus dit is goed.
Percentage patiënten met T1a nierkanker dat een bepaalde behandeling krijgt en de gemiddelde standaarddeviatie per behandeling
Adrz | Amphia | Bravis Ziekenhuis | EMC | ETZ | JBZ | Zorg- Saam* | Variatie (SD) | |
Partiële nefrectomie | 40,0% | 15,8% | 44,8% | 32,7% | 33,7% | 45,3% | * | 10,0% |
Ablatie (Cryo/MWA/RFA) | 5,0% | 23,7% | 1,5% | 21,2% | 4,7% | 9,4% | * | 8,5% |
Radicale nefrectomie | 20,0% | 15,8% | 22,4% | 5,8% | 11,6% | 13,2% | * | 5,5% |
Active surveillance | 17,5% | 26,3% | 9,0% | 30,8% | 22,1% | 20,8% | * | 6,9% |
Overige behandeling | 0,0% | 2,6% | 0,0% | 1,9% | 0,0% | 0,0% | * | 1,1% |
Geen behandeling | 17,5% | 15,8% | 22,4% | 7,7% | 27,9% | 11,3% | * | 6,7% |
Als u dit op uw mobiel leest: draai uw scherm om de tabel te bekijken
*ZorgSaam: er zijn minder dan 30 patiënten die in de periode 2019-2021 hun eerste contact voor nierkanker hadden in het ZorgSaam. Dit aantal is te laag om betrouwbaar te kunnen laten zien welk deel van de patiënten welke behandeling gekregen heeft.
- Het Amphia behandelt ongeveer 50 patiënten met nierkanker per jaar met immunotherapie. Het Erasmus MC Kanker Instituut behandelt ongeveer 68 patiënten met nierkanker per jaar met immunotherapie.
Wetenschappelijk klimaat en zorg volgens richtlijnen
Samenvatting
EMBRAZE doet het heel goed als we kijken naar het totaalbeeld van ‘wetenschappelijk klimaat’ en ‘zorg volgens richtlijnen’.
Het wetenschappelijk klimaat in EMBRAZE is goed. Om daar iets over te kunnen zeggen, keken we naar de beschikbaarheid van een researchverpleegkundige voor nierkankerstudies, het aantal studies waaraan EMBRAZE deelnam en het aantal wetenschappelijke publicaties. Ook keken we of EMBRAZE afspraken met elkaar heeft gemaakt over wetenschappelijk onderzoek. Verder keken we of EMBRAZE deelnam of wil gaan deelnemen aan een registratie waarin de uitkomsten van de nierkankerzorg (PRO-RCC) worden bijgehouden.
Als we kijken naar ‘zorg volgens richtlijnen’, doet EMBRAZE het heel goed. Om daar iets over te kunnen zeggen, keken we in hoeverre EMBRAZE de zorg en de organisatie daarvan evalueerde en of daar patiëntvertegenwoordigers bij aanwezig waren.
EMBRAZE is een netwerk dat bestaat uit 7 ziekenhuizen in de regio Zuidwest Nederland: het Erasmus MC Kanker Instituut (UMC in Rotterdam), Amphia (Topklinisch ziekenhuis in Breda, Oosterhout en Etten-Leur), ETZ (Topklinisch ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk), Jeroen Bosch Ziekenhuis (Topklinisch ziekenhuis in Den Bosch), Adrz (algemeen ziekenhuis in Goes, Vlissingen en Zierikzee), Bravis Ziekenhuis (algemeen ziekenhuis in Bergen op Zoom en Roosendaal), ZorgSaam (algemeen ziekenhuis in Terneuzen). Daarnaast zijn er twee radiotherapeutische centra: Instituut Verbeeten (Tilburg, Breda en Den Bosch) en Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (Vlissingen en Roosendaal).
Een UMC is verbonden aan de universiteit. Het ziekenhuis voert complexe zorg uit waar gespecialiseerde voorzieningen voor nodig zijn. Er wordt in dit ziekenhuis wetenschappelijk onderzoek gedaan, er worden artsen opgeleid en er worden nieuwe medische behandelingen ontwikkeld. UMC’s bieden voor veel kankersoorten zeer gespecialiseerde zorg.
Een topklinisch ziekenhuis voert naast basiszorg ook complexe zorg uit waarvoor gespecialiseerde voorzieningen nodig zijn. De meeste topklinische ziekenhuizen werken met andere ziekenhuizen samen, bieden een opleidingsplek aan artsen en doen vaak mee aan wetenschappelijk onderzoek. Topklinische ziekenhuizen zijn vaak relatief grote ziekenhuizen, die een groot deel van de kankerzorg bieden en voor een aantal kankersoorten gespecialiseerde zorg aanbieden.
Algemene ziekenhuizen zijn regionale ziekenhuizen die brede basis medisch specialistische zorg bieden. Zij behandelen zelf meestal geen hoog-complexe weinig voorkomende kankersoorten. Als zij dat doen, dan doen zij dat in netwerkverband.
Het wetenschappelijk klimaat in EMBRAZE is goed. Als we kijken naar alle ziekenhuizen apart, doen het Amphia, Erasmus MC Kanker Instituut en ETZ het heel goed, doen het Bravis Ziekenhuis en Jeroen Bosch Ziekenhuis het goed en doen het Adrz en ZorgSaam het voldoende.
Het aantal onderdelen waarop ziekenhuizen en netwerken worden beschreven verschilt. Hierdoor kan een ziekenhuis dat we beschrijven als onderdeel van een netwerk er net iets anders uitkomen dan als we datzelfde ziekenhuis apart beschrijven.
Deelname aan wetenschappelijk onderzoek (studies)
De patiëntenorganisatie vindt het belangrijk dat ziekenhuizen deelnemen aan studies. Deelname aan studies geeft patiënten soms een extra behandelmogelijkheid, maar zorgt er ook voor dat het team gewend is om grondig en protocollair te werken. Het nierkankerteam in EMBRAZE nam in 2022 deel aan 10 klinische studies voor nierkanker. In Amphia kon je deelnemen aan 7 studies, in het ETZ aan 1 studie, in het Bravis Ziekenhuis aan 1 studie en in het Erasmus MC Kanker Instituut aan 8 studies.
De deelnemende ziekenhuizen aan het netwerk worden op de hoogte gebracht over de lopende studies binnen het netwerk tijdens de overleggen met de netwerktumorgroep nier. Patiënten die in aanmerking komen voor deelname aan een klinische studie worden hiervan op de hoogte gesteld, ongeacht in welk netwerkziekenhuis zij worden behandeld. Dit geldt voor alle studies die ergens in het netwerk worden uitgevoerd.
Het team in EMBRAZE publiceerde in 2020 t/m 2022 in totaal 8 artikelen over nierkankerstudies in wetenschappelijke tijdschriften. In het Erasmus MC Kanker Instituut waren dat 6 artikelen. In het Amphia, ETZ en Jeroen Bosch Ziekenhuis 1 artikel. Bij sommige artikelen waren artsen vanuit meerdere ziekenhuizen betrokken.
Binnen EMBRAZE hebben het Amphia, Bravis Ziekenhuis, Erasmus MC Kanker Instituut, ETZ en Jeroen Bosch Ziekenhuis een intentieverklaring getekend om uitkomstinformatie in de database PRO-RCC te gaan registreren.
Researchverpleegkundigen
Het netwerk heeft researchverpleegkundigen in dienst in alle ziekenhuizen binnen het netwerk die studies uitvoeren. Deze researchverpleegkundigen ondersteunen bij de uitvoering en doen de gegevensverzameling voor studies naar nierkanker.
Als we kijken naar ‘zorg volgens richtlijnen’, doet EMBRAZE het heel goed.
Behandeling – niersparende behandelingen bij stadium T1a- of T1b-nierkanker
Bij nierkanker geeft de richtlijn aan om zoveel mogelijk niersparend te behandelen bij T1a- en T1b-nierkanker. Dat wil zeggen met een gedeeltelijke nierverwijdering, ablatie of active surveillance. Experts geven echter aan dat bij stadium T1b een gedeeltelijke nierverwijdering niet noodzakelijkerwijs beter is dan een volledige nierverwijdering. Ook wordt bij mensen die een niertransplantatie hebben ondergaan eerder een volledige nierverwijdering uitgevoerd.
Van alle patiënten die voor het allereerste contact vanwege het vermoeden op nierkanker EMBRAZE heeft bezocht in de periode 2019-2021, is bij 85,4% van de patiënten met stadium T1a een niersparende behandeling uitgevoerd. In het Erasmus MC Kanker Instituut was dat percentage 94,1%, in het Amphia was dat percentage 83,8%, in het ETZ was dat percentage 88,4%, in het Jeroen Bosch Ziekenhuis was dat percentage 86,8%, in het Adrz was dat percentage 80,0%, in het Bravis Ziekenhuis was dat percentage 77,6% en in het ZorgSaam was dat 86,7%1. Het landelijk gemiddelde was 87,8%.
Van alle patiënten die voor het allereerste contact vanwege het vermoeden op nierkanker EMBRAZE hebben bezocht in de periode 2019-2021, is bij 53,0% van de patiënten met stadium T1b een niersparende behandeling uitgevoerd. In het Adrz was dat 41,7%¹, in het Amphia was dat 45,0%, in het Bravis Ziekenhuis was dat 52,0%¹, in het Erasmus MC Kanker Instituut was dat 57,9%¹, in het ETZ was dat 64,1%, in het Jeroen Bosch Ziekenhuis was dat 62,2%, en in het ZorgSaam was dat 37,5%¹. Het landelijk gemiddelde was 37,5%. Dat het aantal patiënten waarbij niersparend behandeld wordt hoger is in EMBRAZE dan landelijk gemiddeld, komt mogelijk doordat een deel van de urologen gespecialiseerd is in nierkankeroperaties, waardoor er meer gedeeltelijke nierverwijderingen gedaan worden.
Evaluaties door het netwerk
Om volgens de richtlijnen te kunnen werken is het belangrijk dat ziekenhuizen hun zorg en de organisatie daarvan evalueren. Zeker als er in netwerkverband wordt samengewerkt.
Binnen EMBRAZE vonden evaluaties plaats van:
- De governance van het netwerk (organisatie): Ja, in de Netwerkoncologiecommissie.
- Het multidisciplinaire overleg: Ja, tijdens ‘outcome meetings’ worden resultaten besproken en besloten welke resultaten openbaar worden gemaakt.
- De wetenschap: Ja, 3 of 4 keer per jaar bespreekt de netwerktumorgroep in afstemming met het Erasmus MC Kanker Instituut welke studies er zijn en welke nieuwe ontwikkelingen worden ingezet.
- Verwijsafspraken tussen netwerkziekenhuizen: Ja, 3 of 4 x per jaar door de Netwerktumorgroep waar ontwikkelingen, procedures, richtlijnen en wetenschappelijk onderzoek worden besproken.
- Patiëntervaringen (PREM): Ja, via de PREM vragenlijst die NFK heeft ontwikkeld.
EMBRAZE vergeleek de eigen zorgresultaten van de ziekenhuizen binnen het netwerk onderling. Deze evaluatie op het niveau van het netwerk gebeurde niet in bijzijn van een patiëntvertegenwoordiger.
Vanuit EMBRAZE zijn vertegenwoordigers actief betrokken bij de DRCG en bij nierkanker werkgroepen van respectievelijk de NVU en de NVMO.
Behandelingen en de resultaten ervan
Samenvatting
Het netwerk doet het voldoende als we kijken naar behandelingen en de resultaten ervan.
Het aantal lokale behandelingen in EMBRAZE bij patiënten met nierkanker is voldoende. Om daar iets over te kunnen zeggen, keken we naar het totaal aantal nierverwijderingen dat binnen het netwerk is uitgevoerd en het aantal nierverwijderingen plus focale therapieën dat is uitgevoerd. Het aantal patiënten dat is behandeld met een systemische therapie is voldoende.
In EMBRAZE zijn de uitkomsten van de zorg voor patiënten met nierkanker die lokaal worden behandeld voldoende. De uitkomsten van de zorg aan mensen die bij diagnose uitgezaaide kanker hadden zijn goed. Om daar iets over te kunnen zeggen, keken we bij hoeveel patiënten die zijn geopereerd aan stadium T1a- of T1b-nierkanker de snijranden schoon waren. Verder keken we naar de overleving bij stadium T1-nierkanker en bij diagnose uitgezaaide nierkanker. Ook keken we naar de overleving van de groep patiënten die voor nierkanker een operatie ondergingen. Daarbij keken we naar de groep patiënten met stadium T1-nierkanker, en de groep patiënten met stadium T1- of T2- of T3-nierkanker.
Het stadium waarin de nierkanker wordt ontdekt, bepaalt in grote mate de mogelijkheden die er zijn om de kanker te behandelen. We beschrijven hier hoeveel behandelingen EMBRAZE uitvoert per jaar. Vervolgens wordt in dit deel per stadium besproken welke primaire (eerste) behandeling in EMBRAZE het meest wordt gegeven. Om deze informatie te gebruiken als keuze-informatie, is het daarom belangrijk om te weten welk stadium u of uw naaste heeft. Weet u dit niet, dan kunt u dit bij uw behandelend arts navragen.
Het aantal lokale behandelingen (focale therapieën en operaties; radiotherapie valt hier in deze tekst niet onder) in EMBRAZE is voldoende. Het aantal patiënten dat in EMBRAZE is behandeld met een systemische therapie is voldoende. Als we kijken naar alle ziekenhuizen apart, is het aantal lokale behandelingen (focale therapieën en operaties) goed in het Erasmus MC Kanker Instituut en verder in alle ziekenhuizen voldoende. Het aantal patiënten dat is behandeld met systemische therapie is goed in Amphia en verder in alle ziekenhuizen voldoende.
Het aantal patiënten dat in de periode 2019-2021 in EMBRAZE is gediagnosticeerd met en/of behandeld voor nierkanker was gemiddeld 390,3 patiënten per jaar. Per ziekenhuis is dat gemiddeld 55,8 patiënten per jaar.
In het Adrz waren dat 38,0 patiënten, in het Amphia 71,3 patiënten, in het Bravis Ziekenhuis 55,3 patiënten, in het Erasmus MC Kanker Instituut 105,7 patiënten, in het ETZ 89,0 patiënten, in het Jeroen Bosch Ziekenhuis 59,3 patiënten en in ZorgSaam 21,3 patiënten. Het landelijk gemiddelde was 41,0 patiënten per ziekenhuis per jaar.
Operaties - alle
Operatie kan een behandelmogelijkheid zijn bij alle stadia. Bij het laagste stadium, T1a-nierkanker en juist bij uitgezaaide nierkanker wordt echter in de meeste gevallen gekozen voor een andere eerste behandeling dan een operatie. Bij een operatie voor nierkanker is het doel om de nierkanker te verwijderen. Soms kan de operatie zich beperken tot een deel van de nier (partiële nefrectomie, oftewel een gedeeltelijke nierverwijdering). Soms is het nodig om de gehele nier te verwijderen (radicale nefrectomie, oftewel een volledige nierverwijdering).
EMBRAZE deed in de periode 2019-2021 gemiddeld 211,0 operaties voor nierkanker per jaar. Per ziekenhuis waren dat gemiddeld 30,1 operaties per jaar. Het landelijk gemiddelde was 31,3 operaties per ziekenhuis.
EMBRAZE deed gemiddeld 75,3 gedeeltelijke nierverwijderingen per jaar. Per ziekenhuis waren dat gemiddeld 10,8 operaties per jaar. Het landelijk gemiddelde was 11,5 operaties per ziekenhuis.
EMBRAZE deed gemiddeld 135,7 volledige nierverwijderingen per jaar. Per ziekenhuis waren dat gemiddeld 19,4 operaties per jaar. Het landelijk gemiddelde was 19,8 operaties per ziekenhuis.
Binnen het netwerk, werden de operaties voor nierkanker uitgevoerd in:
- In het Adrz werden 18,7 operaties gedaan voor nierkanker: 6,7 gedeeltelijke nierverwijderingen en 12,0 volledige nierverwijderingen.
Tegenwoordig voert Adrz geen gedeeltelijke nierverwijderingen meer uit. - In het Amphia werden 24,3 operaties gedaan voor nierkanker: 3,7 gedeeltelijke nierverwijderingen en 20,7 volledige nierverwijderingen.
- In het Bravis Ziekenhuis werden 35,0 operaties gedaan voor nierkanker: 15,0 gedeeltelijke nierverwijderingen en 20,0 volledige nierverwijderingen.
- In het Erasmus MC Kanker Instituut werden 49,7 operaties gedaan voor nierkanker: 18,3 gedeeltelijke nierverwijderingen en 31,3 volledige nierverwijderingen.
- In het ETZ werden 49,7 operaties gedaan voor nierkanker: 12,7 gedeeltelijke nierverwijderingen en 37,0 volledige nierverwijderingen.
- In het Jeroen Bosch Ziekenhuis werden 21,0 operaties gedaan voor nierkanker: 14,3 gedeeltelijke nierverwijderingen en 6,7 volledige nierverwijderingen. Tegenwoordig voert het Jeroen Bosch Ziekenhuis geen operaties meer uit voor nierkanker.
- In het ZorgSaam werden 12,7 operaties gedaan voor nierkanker: 4,7 gedeeltelijke nierverwijderingen en 8,0 volledige nierverwijderingen.
Operatiemethode
Ook zijn er verschillende manieren om een nierverwijdering uit te voeren. Dit kan via enkele kleine snedes (minimaal invasieve operatie) of een grote snede (open operatie).
Een minimaal invasieve operatie kan voor patiënten prettiger zijn, doordat bijvoorbeeld de opnameduur korter is. De oncologische uitkomsten van minimaal invasieve en open operaties zijn niet verschillend. Een minimaal invasieve operatie kan met of zonder robot plaatsvinden.
- Gedeeltelijke nierverwijderingen: In EMBRAZE vond de operatie bij 88,9% via enkele kleine snedes plaats (minimaal invasieve operatie).
In het Adrz was dat 100,0%¹, Amphia 100,0%¹, Bravis Ziekenhuis 100,0%, Erasmus MC Kanker Instituut 81,8%, ETZ 97,4%, Jeroen Bosch Ziekenhuis 100,0% en ZorgSaam 0,0%¹.
Tegenwoordig wordt deze operatie niet meer uitgevoerd in het Adrz en Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het landelijk gemiddelde was 92,9%. Dat het percentage bij het Erasmus MC Kanker Instituut iets lager ligt dan het landelijke gemiddelde, kan worden verklaard, doordat zij relatief veel patiënten opereren met een grotere tumor (cT3 en cT4). Deze ingewikkeldere operaties kunnen niet via enkele kleine snedes plaatsvinden.
Bij 70,1% van de minimaal invasieve operaties in EMBRAZE werd een robot gebruikt om een deel van de nier te verwijderen en bij 29,0% werd er geen robot gebruikt. - Volledige nierverwijderingen: In EMBRAZE vond de operatie bij 80,8% via enkele kleine snedes plaats (minimaal invasieve operatie).
In het Adrz was dat 97,2%, Amphia 83,9%, Bravis Ziekenhuis 88,3%, Erasmus MC Kanker Instituut 67,0%, ETZ 91,9%, Jeroen Bosch Ziekenhuis 100,0%¹ en ZorgSaam was dat 16,7%¹. Het landelijk gemiddelde was 84,0%. Tegenwoordig wordt deze operatie niet meer uitgevoerd in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Dat het percentage bij het Erasmus MC Kanker Instituut iets lager ligt dan het landelijke gemiddelde, kan worden verklaard, doordat zij relatief veel patiënten opereren met een grotere tumor (cT3 en cT4). Deze ingewikkeldere operaties kunnen niet via enkele kleine snedes plaatsvinden. - Bij 32,5% van de minimaal invasieve operaties werd een robot gebruikt om de nier te verwijderen en bij 67,5% werd er geen robot gebruikt.
Focale therapie
Focale therapie, waarbij de tumor wordt verhit of verkoeld, kan vooral bij stadium T1a-nierkanker een goed alternatief zijn voor een operatie. EMBRAZE voerde in de periode 2019-2021 gemiddeld 14,7 behandelingen met een focale therapie uit per jaar. Per ziekenhuis waren dat gemiddeld 4,9 behandelingen per jaar. Het landelijk gemiddelde was 6,1 behandelingen per ziekenhuis.
Omdat dit een alternatief kan zijn voor een operatie, tellen we deze twee getallen ook bij elkaar op. EMBRAZE voerde gemiddeld 255,7 operaties of focale therapieën uit per jaar. Per ziekenhuis waren dat gemiddeld 35,0 operaties of focale therapieën per jaar. Het landelijk gemiddelde was 49,8 operaties of focale therapieën per ziekenhuis.
Het aantal operaties en focale therapieën samen was per jaar:
18,7 behandelingen in het Adrz, 28,0 behandelingen in het Amphia, 35,0 behandelingen in het Bravis Ziekenhuis, 58,0 behandelingen in het Erasmus MC Kanker Instituut, 49,7 behandelingen in het ETZ, 23,7 behandelingen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en 12,7 behandelingen in het ZorgSaam.
Systemische therapie (medicijnen)
EMBRAZE gaf in de periode 2019-2021 per jaar gemiddeld 206,0 patiënten met nierkanker systemische therapie. Gemiddeld is dat per ziekenhuis 34,3 patiënten per jaar. Het landelijk gemiddelde was 41,5 patiënten per ziekenhuis per jaar.
Deze behandelingen werden in alle ziekenhuizen binnen het netwerk uitgevoerd. Het aantal patiënten dat per jaar per ziekenhuis werd behandeld loopt uiteen. In het Adrz waren dit 12,0 patiënten, in het Amphia 75,0 patiënten, in het Bravis Ziekenhuis 13,0 patiënten, in het Erasmus MC Kanker Instituut 44,0 patiënten, in het ETZ 28,0 patiënten, in het Jeroen Bosch Ziekenhuis 34,0 patiënten en in het ZorgSaam 1,0 patiënten.
We weten dit ook voor 1 groep medicijnen apart, de groep doelgerichte therapie. EMBRAZE gaf in de periode 2019-2021 gemiddeld 57,3 patiënten per jaar doelgerichte therapie voor nierkanker als onderdeel van de eerste behandeling. Doelgerichte therapie werd vooral uitgevoerd in het Erasmus MC Kanker Instituut (gemiddeld 29,3 patiënten per jaar) en in het Amphia (gemiddeld 22,3 patiënten per jaar). De overige ziekenhuizen behandelden hoogstens 2 patiënten per jaar. Gemiddeld is dat per ziekenhuis 8,2 patiënten per jaar. Het landelijk gemiddelde was in de periode 2019-2021 7,0 patiënten per ziekenhuis per jaar.
Van alle ziekenhuizen hebben we alleen cijfers over de doelgerichte therapie in de eerste behandelfase van patiënten (de eerste negen maanden na de diagnose). Veel patiënten krijgen systemische therapie op een later moment. Hierover zijn geen cijfers beschikbaar. De cijfers in deze beschrijving zijn daarom een onderschatting van de ervaring van het netwerk met deze medicijnen.
Van alle patiënten die in de periode 2019-2021 in EMBRAZE hun allereerste contact hadden vanwege het vermoeden op nierkanker, beschrijven we hier de verschillende behandelingen die zij kregen. Dit geeft inzicht in het behandelbeleid van het netwerk waar de patiënt binnenkomt. De behandelingen kunnen zijn uitgevoerd in een ziekenhuis binnen EMBRAZE of na verwijzing in een ziekenhuis buiten het netwerk.
We onderscheiden hierbij vijf groepen patiënten: patiënten met stadium T1a-nierkanker, T1b-nierkanker, T2-nierkanker, T4-nierkanker en uitgezaaide nierkanker. Stadium T3-nierkanker ontbreekt hier, omdat dat een hele diverse groep patiënten is. Het gaat hier steeds om het stadium bij diagnose.
Behandeling stadium T1a-nierkanker
We zien dat EMBRAZE patiënten die daar hun allereerste contact hadden vanwege stadium T1a-nierkanker, behandelt met:
- gedeeltelijke nierverwijdering (37,1%) - landelijk gemiddelde was 37,6%.
- active surveillance (19,8%) - landelijk gemiddelde was 23,7%.
- volledige nierverwijdering (14,4%) - landelijk gemiddelde was 12,1%.
- focale therapie (9,1%) - landelijk gemiddelde was 14,3%.
- geen behandeling (6,2%) – landelijk gemiddelde was 10,9%.
- overige behandelingen (1,1%) - landelijk gemiddelde was 1,5%.
Deze percentages kunnen per ziekenhuis in het netwerk verschillen. Van behandelingen die worden gegeven aan ten minste 10% van de patiënten met T1a-nierkanker in het netwerk, benoemen we hieronder percentages per ziekenhuis.
Gedeeltelijke nierverwijdering:
In EMBRAZE kreeg 37,1% van de patiënten een gedeeltelijke nierverwijdering. In het Adrz was dat 40,0%, Amphia 15,8%, Bravis Ziekenhuis 44,8%, Erasmus MC Kanker Instituut 32,7%, ETZ 33,7%, Jeroen Bosch Ziekenhuis 45,3% en in ZorgSaam 52,9%¹.
Active surveillance:
In EMBRAZE kreeg 19,8% van de patiënten active surveillance. In het Adrz was dat 17,5%, Amphia 26,3%, Bravis Ziekenhuis 9,0%, Erasmus MC Kanker Instituut 30,8%, ETZ 22,1% , Jeroen Bosch Ziekenhuis 20,8% en ZorgSaam 5,9%¹.
Volledige nierverwijdering:
In EMBRAZE kreeg 14,4% van de patiënten een volledige nierverwijdering. In het Adrz was dat 20,0%, Amphia 15,8%, Bravis Ziekenhuis 22,4%, Erasmus MC Kanker Instituut 5,8%, ETZ 11,6%, Jeroen Bosch Ziekenhuis 13,2% en ZorgSaam 11,8%¹.
Behandeling stadium T1b-nierkanker
EMBRAZE behandelde patiënten die die daar hun allereerste contact hadden voor stadium T1b-nierkanker met:
- volledige nierverwijdering (46,8%) - landelijk gemiddelde was 51,2%.
- gedeeltelijke nierverwijdering (31,8%), - landelijk gemiddelde was 28,1%.
- geen behandeling (8,9%) – landelijk gemiddelde was 10,2%.
- active surveillance (5,0%) - landelijk gemiddelde was 6,4%.
- focale therapie (1,5%) - landelijk gemiddelde was 2,1%.
- overige behandelingen (0,5%) - landelijk gemiddelde was 2,0%.
Deze percentages kunnen per ziekenhuis in het netwerk verschillen. Van behandelingen die werden gegeven aan ten minste 10% van de patiënten met T1b-nierkanker in het netwerk, benoemen we hieronder percentages per ziekenhuis.
Volledige nierverwijdering:
In EMBRAZE kreeg 46,8% van de patiënten een volledige nierverwijdering. In het Adrz was dat 58,3%¹, Amphia 55,0%, Bravis Ziekenhuis 48,0%¹, Erasmus MC Kanker Instituut 42,1%¹, ETZ 35,9%, Jeroen Bosch Ziekenhuis 37,8% en ZorgSaam 58,8%¹.
Gedeeltelijke nierverwijdering:
In EMBRAZE kreeg 31,8% van de patiënten een gedeeltelijke nierverwijdering. In het het Adrz was dat 33,3%¹, Amphia 10,0%, Bravis Ziekenhuis 40,0%¹, Erasmus MC Kanker Instituut 36,8%¹, ETZ 35,9%, Jeroen Bosch Ziekenhuis 43,2% en ZorgSaam 29,4%¹.
Behandeling stadium T2-nierkanker
EMBRAZE behandelde patiënten die die daar hun allereerste contact hadden voor stadium T2-nierkanker met:
- volledige nierverwijdering (81,9%) - landelijk gemiddelde was 84,2%.
- geen behandeling (12,8%) - landelijk gemiddelde was 8,5%.
- gedeeltelijke nierverwijdering (3,7%), - Landelijk gemiddelde was 3,9%.
- active surveillance (1,1%) - landelijk gemiddelde was 2,1%.
- focale therapie (0,0%) - landelijk gemiddelde was 0,1%.
- overige behandelingen (0,5%) - landelijk gemiddelde was 1,3%.
Deze percentages kunnen per ziekenhuis in het netwerk verschillen. Van behandelingen die worden gegeven aan ten minste 10% van de patiënten met T2-nierkanker in het netwerk, benoemen we hieronder percentages per ziekenhuis.
Volledige nierverwijdering:
In EMBRAZE kreeg 81,9% van de patiënten een volledige nierverwijdering. In het Adrz was dat 81,0%¹, Amphia 77,8%, Bravis Ziekenhuis 77,4%, Erasmus MC Kanker Instituut 91,7%¹, ETZ 81,0%, Jeroen Bosch Ziekenhuis 91,2% en ZorgSaam 75,0%¹.
Geen behandeling:
In EMBRAZE kreeg 12,8% van de patiënten geen actieve behandeling. In het Adrz was dat 19,0%¹, Amphia 13,9%, Bravis Ziekenhuis 12,9%, Erasmus MC Kanker Instituut 8,3%¹, ETZ 11,9%, Jeroen Bosch Ziekenhuis 8,8% en ZorgSaam 16,7%¹.
Behandeling stadium T4-nierkanker
EMBRAZE behandelde patiënten die die daar hun allereerste contact hadden voor stadium T4-nierkanker met:
- alleen een nierverwijdering (48,6%) - landelijk gemiddelde was 58,6%.
- geen behandeling (35,7%) - landelijk gemiddelde was 28,2%.
- alleen doelgerichte therapie / immunotherapie (11,4%) - landelijk gemiddelde was 7,4%.
- een nierverwijdering én doelgerichte therapie / immunotherapie (4,3%) - landelijk gemiddelde was 4,5%.
- radiotherapie gericht op uitzaaiingen (0,0%) - landelijk gemiddelde was 0,2%.
- overige behandelingen (0,0%) - landelijk gemiddelde was 1,2%.
Deze percentages kunnen per ziekenhuis in het netwerk verschillen. Van behandelingen die werden gegeven aan ten minste 10% van de patiënten met T4-nierkanker in het netwerk, benoemen we hieronder percentages per ziekenhuis. In het Adrz, Bravis Ziekenhuis, Erasmus MC Kanker Instituut en ZorgSaam was het aantal patiënten met stadium T4-nierkanker bij diagnose te laag om betrouwbare percentages te kunnen laten zien.
Nierverwijdering:
In EMBRAZE kreeg 48,6% van de patiënten een nierverwijdering. In Amphia was dat 30,8%¹, in het ETZ 50,0%¹ en in het Jeroen Bosch Ziekenhuis 70,6%¹.
Geen behandeling:
In EMBRAZE kreeg 35,7% van de patiënten geen behandeling krijgt. In Amphia was dat 38,5%¹, in het ETZ 25,0%¹ en in het Jeroen Bosch Ziekenhuis 17,6%¹.
Alleen doelgerichte therapie / immunotherapie:
In EMBRAZE kreeg 11,4% van de patiënten doelgerichte therapie / immunotherapie. In Amphia was dat 30,8%¹, in het ETZ 18,8%¹ en in het Jeroen Bosch Ziekenhuis 0,0%¹.
Behandeling uitgezaaide nierkanker
EMBRAZE behandelde patiënten die die daar hun allereerste contact hadden voor uitgezaaide nierkanker met:
- alleen doelgerichte therapie / immunotherapie (46,6%) - landelijk gemiddelde was 45,0%.
- geen behandeling (29,2%) - landelijk gemiddelde was 29,8%.
- alleen een nierverwijdering (11,4%), - Landelijk gemiddelde was 12,3%.
- radiotherapie gericht op uitzaaiingen (7,6%) - landelijk gemiddelde was 6,9%.
- een nierverwijdering én doelgerichte therapie / immunotherapie (3,8%) - landelijk gemiddelde was 4,2%.
- overige behandelingen (1,5%) - landelijk gemiddelde was 1,7%.
Deze percentages kunnen per ziekenhuis in het netwerk verschillen. Van behandelingen die werden gegeven aan ten minste 10% van de patiënten met uitgezaaide nierkanker in het netwerk, benoemen we hieronder percentages per ziekenhuis.
Alleen doelgerichte therapie of immunotherapie:
In EMBRAZE kreeg 46,6% van de patiënten alleen doelgerichte therapie of immunotherapie. In het Adrz was dat 42,2%, Amphia 63,5%, Bravis Ziekenhuis 46,3%, Erasmus MC Kanker Instituut 61,1%¹, ETZ 43,9%, Jeroen Bosch Ziekenhuis 38,1%, en ZorgSaam 21,7%¹.
Geen behandeling:
In EMBRAZE kreeg 29,2% van de patiënten geen behandeling. In het Adrz was dat 44,4%, Amphia 20,3%, Bravis Ziekenhuis 24,1%, Erasmus MC Kanker Instituut 27,8%¹, ETZ 30,3%, Jeroen Bosch Ziekenhuis 31,7%, en in ZorgSaam 30,4%¹.
Alleen een nierverwijdering:
In EMBRAZE kreeg 11,4% van de patiënten alleen een nierverwijdering. In het Adrz was dat 6,7%, Amphia 5,4%, Bravis Ziekenhuis 16,7%, Erasmus MC Kanker Instituut 11,1%¹, ETZ 10,6%, Jeroen Bosch Ziekenhuis 12,7% en in ZorgSaam 26,1%¹.
De uitkomsten van de zorg voor patiënten met nierkanker die lokaal worden behandeld zijn in EMBRAZE voldoende. Als we kijken naar alle ziekenhuizen apart, doen het Adrz, Bravis Ziekenhuis, Erasmus MC Kanker Instituut, ETZ en Jeroen Bosch Ziekenhuis het goed en het Amphia en ZorgSaam het voldoende.
De uitkomsten van de zorg aan patiënten die bij diagnose uitgezaaide kanker hadden zijn in EMBRAZE goed. Als we kijken naar alle ziekenhuizen apart, doen het Amphia, Bravis Ziekenhuis, Erasmus MC Kanker Instituut, ETZ en Jeroen Bosch Ziekenhuis het goed en het Adrz en ZorgSaam het voldoende.
Schone snijranden
Het is belangrijk dat bij een operatie waarbij de tumor moet worden verwijderd, er geen tumorcellen worden aangetroffen in de snijranden. Als dit lukt, dan zijn er schone snijranden. Dit betekent dat de tumor in zijn geheel is verwijderd. Bij de operaties die in de periode 2019-2021 voor nierkanker zijn uitgevoerd in EMBRAZE had:
- 100,0% van de volledige nierverwijderingen bij stadium T1a niertumoren schone snijranden. Het landelijk gemiddelde was 99,7%.
- 88,6% van de gedeeltelijke nierverwijderingen bij stadium T1a niertumoren schone snijranden. Het landelijk gemiddelde was 85,4%.
- 99,0% van de volledige nierverwijderingen bij stadium T1b niertumoren schone snijranden. Het landelijk gemiddelde was 97,9%.
- 80,3% van de gedeeltelijke nierverwijdering bij stadium T1b niertumoren schone snijranden. Het landelijk gemiddelde was 82,3%.
- 96,2% van de volledige nierverwijderingen bij stadium T2-niertumoren schone snijranden. Het landelijk gemiddelde was 97,0%.
Binnen het netwerk werden er in de periode 2019-2021 meer dan 10 gedeeltelijke en/of 10 volledige nierverwijderingen uitgevoerd voor stadium T1a nierkanker in de volgende ziekenhuizen: het Adrz, Bravis Ziekenhuis, Erasmus MC Kanker Instituut, ETZ en Jeroen Bosch Ziekenhuis. Tegenwoordig worden er geen operaties meer uitgevoerd in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. In het Amphia en ZorgSaam was het aantal nierverwijderingen te laag (onder de 10) om betrouwbare informatie te geven.
Het percentage volledige nierverwijderingen waarbij de snijranden schoon waren, was 100,0%¹ in het Bravis Ziekenhuis en 100,0%¹ in het ETZ.
Het percentage gedeeltelijke nierverwijderingen waarbij de snijranden schoon waren was 100,0%¹ in het Adrz, 96,2%¹ in het Bravis Ziekenhuis, 83,9% in het Erasmus MC Kanker Instituut, 91,3%¹ in het ETZ en 88,0%¹ in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Binnen het netwerk werden er in de periode 2019-2021 meer dan 10 volledige nierverwijderingen uitgevoerd voor stadium T1b nierkanker in de volgende ziekenhuizen: het Adrz, Amphia, Bravis Ziekenhuis, Erasmus MC Kanker Instituut en ETZ. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis en ZorgSaam waren het aantal volledige nierverwijderingen te laag (onder de 10) om betrouwbare informatie te geven.
Het percentage volledige nierverwijderingen waarbij de snijranden schoon waren was 100,0%¹ in het Adrz, 95,8%¹ in Amphia, 100,0%¹ in het Bravis Ziekenhuis, 100,0%¹ in het Erasmus MC Kanker Instituut en 100,0%¹ in het ETZ.
Binnen het netwerk werden er in de periode 2019-2021 meer dan 10 gedeeltelijke nierverwijderingen uitgevoerd voor stadium T1b nierkanker in de volgende ziekenhuizen: het Erasmus MC Kanker Instituut, ETZ en Jeroen Bosch Ziekenhuis. Tegenwoordig worden er geen gedeeltelijke nierverwijderingen meer uitgevoerd in het Adrz en Jeroen Bosch Ziekenhuis. In het Adrz, Amphia, Bravis Ziekenhuis en ZorgSaam waren het aantal gedeeltelijke nierverwijderingen te laag (onder de 10) om betrouwbare informatie te geven.
Het percentage gedeeltelijke nierverwijderingen waarbij de snijranden schoon waren was 90,9%¹ in het Erasmus MC Kanker Instituut, 84,6%¹ in het ETZ en 86,7%¹ in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Binnen het netwerk, werden er in de periode 2019-2021 meer dan 10 volledige nierverwijderingen uitgevoerd voor stadium T2 nierkanker in de volgende ziekenhuizen: het Adrz, Amphia, Bravis Ziekenhuis, Erasmus MC Kanker Instituut en ETZ. Tegenwoordig worden er geen volledige nierverwijderingen meer uitgevoerd in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis en ZorgSaam waren het aantal nierverwijderingen te laag (onder de 10) om betrouwbare informatie te geven.
Het percentage volledige nierverwijderingen waarbij de snijranden schoon waren was 90,0%¹ in het Adrz, 100,0%¹ in Amphia, 93,3%¹ in het Bravis Ziekenhuis, 96,4%¹ in het Erasmus MC Kanker Instituut en 97,1% in het ETZ.
Overleving
Overleving is een belangrijke uitkomstmaat. We hebben minimaal 30 patiënten per netwerk per stadium nodig om betrouwbare uitspraken te kunnen doen. Om die reden kunnen we niet de overleving voor stadium T3-nierkanker en stadium T4-nierkanker laten zien. Hieronder wordt wel de overleving voor stadium T1 en T2-nierkanker, uitgezaaide nierkanker beschreven. Ook beschrijven we de overleving na een nierverwijdering vanwege nierkanker voor patiënten die een operatie ondergingen voor stadium T1-nierkanker of voor stadiumT3-nierkanker en voor de groep patiënten die een operatie ondergingen voor stadium T1-, T2-, en T3-nierkanker samen.
Overleving T1-nierkanker
Overleving na diagnose in EMBRAZE
Van alle patiënten die in de periode 2016-2020 hun allereerste contact hadden voor stadium T1-nierkanker in EMBRAZE, was vijf jaar na de diagnose 84,7% nog in leven. Het landelijk gemiddelde was 84,7%.
In het Adrz was dit 85,5%, in het Amphia 84,5%, in het Bravis Ziekenhuis 86,3%,in het Erasmus MC Kanker Instituut 82,2%, in het ETZ 79,9%, in het Jeroen Bosch Ziekenhuis 89,8% en in het ZorgSaam 87,6%.
Overleving na behandeling in EMBRAZE
Als we kijken naar alle patiënten die in de periode 2016-2020 in EMBRAZE hun belangrijkste behandeling voor stadium T1-nierkanker hebben gehad, was vijf jaar na de diagnose 84,9% nog in leven. Het landelijk gemiddelde was 84,7%.
In het Adrz was dit 85,1%, in het Amphia 83,7%, in het Bravis Ziekenhuis 85,8%,in het Erasmus MC Kanker Instituut 86,6%, in het ETZ 78,9%, in het Jeroen Bosch Ziekenhuis 90,2% en in het ZorgSaam 86,5%.
Overleving T2-nierkanker
Overleving na diagnose in EMBRAZE
Van alle patiënten die in de periode 2016-2020 hun allereerste contact hadden voor stadium T2-nierkanker in EMBRAZE, was vijf jaar na de diagnose 74,4% nog in leven. Het landelijk gemiddelde was 81,4%.
Binnen het netwerk hebben de volgende ziekenhuizen voldoende patiënten met het eerste contact voor stadium T2-nierkanker om de overleving te laten zien: In Amphia was vijf jaar na de diagnose 62,5% nog in leven, in het Bravis Ziekenhuis was dit 91,5%, in het ETZ was dit 79,3% en in het Jeroen Bosch Ziekenhuis was dit 64,8%.
Overleving na behandeling in EMBRAZE
Als we kijken naar alle patiënten die in de periode 2016-2020 in EMBRAZE hun belangrijkste behandeling voor stadium T2-nierkanker hebben gehad, was vijf jaar na de diagnose 75,4% nog in leven. Het landelijk gemiddelde was 81,4%.
Binnen het netwerk hebben de volgende ziekenhuizen voldoende patiënten behandeld voor stadium T2-nierkanker om de overleving te laten zien: In het Amphia was vijf jaar na de diagnose 62,1% nog in leven, in het Bravis Ziekenhuis 94,2%, in het ETZ 86,6% en in het Jeroen Bosch Ziekenhuis 61,5%.
Overleving uitgezaaide nierkanker
Overleving na diagnose in EMBRAZE
Van alle patiënten die in de periode 2016-2020 hun allereerste contact hadden voor uitgezaaide nierkanker in EMBRAZE, was één jaar na de diagnose 43,0% nog in leven. Na drie jaar was dat 24,1%. Het landelijk gemiddelde was 44,9% na één jaar en 22,4% na drie jaar.
Binnen het netwerk hebben de volgende ziekenhuizen voldoende patiënten met het eerste contact voor uitgezaaide nierkanker om de overleving te laten zien:
- In het Adrz was één jaar na de diagnose 40,5% nog in leven. Na drie jaar was dat 19,6%.
- In het Amphia was één jaar na de diagnose 44,1% nog in leven. Na drie jaar was dat 21,0%.
- In het Bravis Ziekenhuis was één jaar na de diagnose 42,6% nog in leven. Na drie jaar was dat 28,9%.
- In het ETZ was één jaar na de diagnose 41,1% nog in leven. Na drie jaar was dat 22,6%.
- In het Jeroen Bosch Ziekenhuis was één jaar na de diagnose 43,2% nog in leven. Na drie jaar was dat 27,1%.
Overleving na behandeling in EMBRAZE
Als we kijken naar alle patiënten die in de periode 2016-2020 in EMBRAZE hun belangrijkste behandeling voor uitgezaaide nierkanker hebben gehad, was één jaar na de diagnose 44,4% nog in leven. Na drie jaar was dat 24,0%. Het landelijk gemiddelde was 44,9% na één jaar en 22,4% na drie jaar.
Binnen het netwerk hebben de volgende ziekenhuizen voldoende patiënten behandeld voor uitgezaaide nierkanker om de overleving te laten zien:
- In het Amphia was één jaar na de diagnose 44,6% nog in leven. Na drie jaar was dat 23,6%.
- In het Bravis Ziekenhuis was één jaar na de diagnose 42,4% nog in leven. Na drie jaar was dat 29,8%.
- In het Erasmus MC Kanker Instituut was één jaar na de diagnose 58,5% nog in leven. Na drie jaar was dat 20,8%.
- In het ETZ was één jaar na de diagnose 39,2% nog in leven. Na drie jaar was dat 23,7%.
- In het Jeroen Bosch Ziekenhuis was één jaar na de diagnose 38,2% nog in leven Na drie jaar was dat 27,6%.
Overleving na een nierverwijdering
Overleving na operatie voor stadium T1-nierkanker in EMBRAZE
Als we kijken naar alle patiënten die in de periode 2016-2020 in EMBRAZE een nierverwijdering voor stadium T1-nierkanker hebben gehad, was vijf jaar na de diagnose 95,8% nog in leven. Het landelijk gemiddelde was 95,2%.
Binnen het netwerk werden de operaties uitgevoerd in alle ziekenhuizen. In het Adrz was vijf jaar na de diagnose 95,4% nog in leven, in het Amphia 94,1%, in het Bravis Ziekenhuis 95,4%, in het Erasmus MC Kanker Instituut 93,3%, in het ETZ 99,1%, in het Jeroen Bosch Ziekenhuis 97,0% en in het ZorgSaam 94,3%.
Overleving na operatie voor stadium T3-nierkanker in EMBRAZE
Als we kijken naar alle patiënten die in de periode 2016-2020 in EMBRAZE een nierverwijdering voor stadium T3-nierkanker hebben gehad, was vijf jaar na de diagnose 75,8% nog in leven.
Binnen het netwerk, werden de operaties uitgevoerd in de volgende ziekenhuizen: Amphia, Erasmus MC Kanker Instituut en ETZ. In het Amphia was vijf jaar na de diagnose 62,6% nog in leven, in het Erasmus MC Kanker Instituut 85,7% en in het ETZ 75,1%.
Overleving na operatie voor stadium T1-, T2- of T3-nierkanker in EMBRAZE
Als we kijken naar alle patiënten die in de periode 2016-2020 in EMBRAZE een nierverwijdering hebben gehad voor stadium T1-, T2, of T3-nierkanker, was vijf jaar na de diagnose 91,0% nog in leven. Het landelijk gemiddelde was 90,7%.
Binnen het netwerk werden de operaties uitgevoerd in alle ziekenhuizen: In het Adrz was vijf jaar na de diagnose 90,0% nog in leven, in het Amphia 85,8%, in het Bravis Ziekenhuis 93,7%, in het Erasmus MC Kanker Instituut 90,0%, in het ETZ 93,5%, in het Jeroen Bosch Ziekenhuis 90,5% en in het ZorgSaam 96,5%.
Zorgaanbod
Samenvatting
EMBRAZE doet het heel goed als we kijken naar het zorgaanbod voor mensen met nierkanker.
Het aanbod van de medisch specialistische zorg in EMBRAZE is heel goed. Om daar iets over te kunnen zeggen, keken we naar de beschikbaarheid van een klinisch geneticus, interventieradiologen, radiotherapeuten en klinisch moleculaire diagnostiek.
Het aanbod van ondersteunende zorg en nazorg in EMBRAZE is heel goed. Om daar iets over te kunnen zeggen, keken we of er zorg aangeboden wordt specifiek voor ouderen en voor mensen met uitgezaaide nierkanker. Ook keken we of er aanbod is van een diëtist, klinisch arbeidsgeneeskundige, psychologische zorg en oncologische revalidatie. Verder keken we of ziekenhuizen binnen het netwerk een vorm van lotgenotencontact aanbieden of patiënten erop wijzen dat dit bestaat.
Het MDO is heel goed geregeld voor patiënten met nierkanker. Om daar iets over te kunnen zeggen, keken we of het (lokale of regionale) MDO zich beperkte tot nierkankerpatiënten of patiënten met kanker in het urinestelsel, hoe vaak het overleg plaatsvindt en of de artsen het gehele overleg bijwonen (in het geval van een regionaal MDO). Daarnaast keken we of er standaard dezelfde patholoog aanwezig was bij het MDO en of er een immuno-MDO werd gehouden.
Het aanbod van de medisch specialistische zorg in EMBRAZE is heel goed. Als we kijken naar alle ziekenhuizen apart, doet het Erasmus MC Kanker Instituut het heel goed en doen het Adrz, Amphia, Bravis Ziekenhuis, ETZ, Jeroen Bosch Ziekenhuis en ZorgSaam het goed.
Zorgaanbod | Aanwezig | Toelichting |
Klinische genetica | Er zijn klinisch genetici aanwezig in EMBRAZE, namelijk in het Erasmus MC Kanker Instituut. De klinisch genetici van het Erasmus MC Kanker Instituut hebben ook een spreekuur in het Amphia en Adrz. Patiënten uit de andere ziekenhuizen van het netwerk worden verwezen naar het Erasmus MC Kanker Instituut óf voeren via een digitaal consult een gesprek met een klinisch geneticus van het Radboudumc. | |
Moleculaire diagnostiek | Patiënten kunnen in alle ziekenhuizen terecht voor moleculaire diagnostiek; afhankelijk van het ziekenhuis wordt het afgenomen materiaal vervolgens in eigen laboratorium onderzocht of opgestuurd naar een extern laboratorium. In het Erasmus MC Kanker Instituut is een pathologie laboratorium aanwezig waar de moleculaire diagnostiek kan plaatsvinden. De andere ziekenhuizen werken samen met een extern laboratorium voor de pathologie (Pathologie DNA voor Jeroen Bosch Ziekenhuis; Pathologie Zuid-West Nederland voor Bravis en ETZ; Pathan voor Adrz en ZorgSaam). | |
Pathologie | In het Amphia, Erasmus MC Kanker Instituut, Bravis Ziekenhuis en ETZ zijn pathologie laboratoria aanwezig. De andere ziekenhuizen werken samen met een extern laboratorium voor de pathologie (Pathologie DNA voor Jeroen Bosch Ziekenhuis; Pathan voor Adrz en ZorgSaam). | |
Interventieradiologie | In de volgende ziekenhuizen zijn interventieradiologen beschikbaar voor nierkankerzorg: Adrz, Amphia, Erasmus MC Kanker Instituut, ETZ en Jeroen Bosch Ziekenhuis. ZorgSaam verwijst voor ablaties door naar het Antoni van Leeuwenhoek of Amphia. Bravis verwijst hiervoor door naar het Erasmus MC Kanker Instituut. | |
Radiotherapie | Radiotherapeutische centra binnen EMBRAZE: Het Erasmus MC Kanker Instituut heeft een eigen radiotherapieafdeling. Instituut Verbeeten (aanwezig op locatie ETZ, Jeroen Bosch Ziekenhuis en Amphia), Zuidwest Radio-Therapeutisch Instituut (aanwezig op locatie Bravis Ziekenhuis en Adrz). ZorgSaam heeft een samenwerking met het Zuidwest Radio-therapeutisch Instituut. De polikliniekbezoeken vinden plaats onder regie van de hoofdbehandelaar in de betreffende ziekenhuizen. | |
Mono-immunotherapie | In alle deelnemende ziekenhuizen. | |
Combinatie-immunotherapie | Beschikbaar binnen EMBRAZE, namelijk in het Amphia en Erasmus MC Kanker Instituut. Alle patiënten met niercelcarcinoom binnen het netwerk die in aanmerking komen voor een medicamenteuze behandeling worden tenminste één keer gezien in één van deze twee ziekenhuizen. | |
Doelgerichte therapie | In alle deelnemende ziekenhuizen. | |
Operaties | Gedeeltelijke nierverwijderingen: in Amphia, Bravis Ziekenhuis, Erasmus MC Kanker Instituut, ETZ en ZorgSaam. Volledige nierverwijderingen: in het Adrz, Amphia, Bravis Ziekenhuis, Erasmus MC Kanker Instituut, ETZ en ZorgSaam. Patiënten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis worden voor nierkankeroperaties verwezen naar het ETZ. | |
Focale therapie | Beschikbaar binnen EMBRAZE: cryo-ablatie vindt plaats in het Amphia en ETZ. RFA (Radio Frequency Ablatie) en MWA (Micro Wave Ablatie) vinden plaats in het Amphia, Erasmus MC Kanker Instituut en Jeroen Bosch Ziekenhuis. | |
Intensive care | In alle deelnemende ziekenhuizen. Voor patiënten die geopereerd worden aan nierkanker die is doorgegroeid tot boven het middenrif, is het belangrijk dat er een intensive care aanwezig is. | |
Overige zorg: Operaties bij nierkanker met doorgroei in nierader en holle ader, boven het middenrif | Beschikbaar binnen EMBRAZE: patiënten bij wie de nierkanker is doorgegroeid tot boven het middenrif, worden geopereerd in het Erasmus MC Kanker Instituut. Dit ziekenhuis heeft de voorzieningen en kennis van cardiopulmonale chirurgie in huis die nodig zijn bij deze operatie. |
Het aanbod van de ondersteunende zorg en nazorg in EMBRAZE is heel goed. Als we kijken naar alle ziekenhuizen apart, doet ieder ziekenhuis het heel goed.
Zorgaanbod | Aanwezig | Toelichting |
Diëtist | In alle deelnemende ziekenhuizen zijn diëtisten die gespecialiseerd zijn in kanker. | |
Psychosociale zorg (in oncologie gespecialiseerde psycholoog, medisch maatschappelijk werk, etc.) | In alle deelnemende ziekenhuizen is psychosociale zorg aanwezig, namelijk maatschappelijk werk, geestelijke verzorging, medische psychologie en psychiatrie. | |
Oncologische revalidatie | Beschikbaar binnen EMBRAZE, namelijk: in het Adrz, Amphia en ZorgSaam werken ze voor oncologische revalidatie samen met het Revant. Het Bravis Ziekenhuis biedt oncologische revalidatie in het eigen ziekenhuis. Het Erasmus MC Kanker Instituut werkt samen met Rijndam. Het ETZ werkt samen met Libra Revalidatie. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis werkt samen met FyNeOn (fysiotherapie netwerk oncologie). | |
Zorg voor mensen met uitgezaaide ziekte | In alle deelnemende ziekenhuizen is een palliatief team beschikbaar. | |
Zorg voor ouderen | In alle ziekenhuizen is er beschikking over een geriatrische afdeling die ingeschakeld kan worden. | |
Klinisch arbeidsgeneeskundige | ||
Lotgenotencontact | In alle ziekenhuizen geven de oncologieverpleegkundigen, de verpleegkundig specialisten en/of de casemanagers informatie over waar lotgenotencontact te vinden is. |
Als we kijken naar de organisatie van multidisciplinaire zorg, doet EMBRAZE het heel goed. Als we kijken naar alle ziekenhuizen apart, doet ieder ziekenhuis het heel goed.
Zorgaanbod | Aanwezig | Toelichting |
Netwerk-MDO | In een MDO specifiek voor patiënten met niet-uitgezaaide nierkanker worden regionaal één keer per week de patiënten met nierkanker besproken. Hierbij zijn in principe altijd internist-oncologen, urologen en radiologen aanwezig. Daarnaast is er één keer per week een MDO specifiek voor patiënten met uitgezaaide nierkanker, waar met name systemische therapie besproken wordt. Hier zijn het Amphia, Bravis Ziekenhuis, ETZ, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Instituut Verbeeten en soms Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut bij aanwezig. Het Erasmus MC Kanker Instituut is aanwezig om advies te geven. Hierbij zijn oncologen, radiotherapeuten, neurologen, nucleair geneeskundigen en verpleegkundig specialisten aanwezig. De artsen van alle ziekenhuizen in het netwerk zijn aanwezig bij de bespreking van alle patiënten. Er komt een verslag van het MDO overleg in het dossier van de patiënt in de ziekenhuizen die een behandelrelatie met de patiënt hebben. Ook het Adrz en ZorgSaam hebben één keer per week een MDO waar patiënten met uitgezaaide nierkanker worden besproken. Hier worden ook patiënten met blaaskanker en prostaatkanker besproken. Het Erasmus MC Kanker Instituut is hierbij aanwezig om advies te geven. | |
Lokaal MDO | Naast het netwerk-MDO, hebben alle ziekenhuizen ook een eigen MDO voor uro-oncologie, waar patiënten met nierkanker ook besproken kunnen worden. | |
Is standaard dezelfde patholoog aanwezig bij het (lokale of netwerk-) MDO? | Vanuit het Adrz, Amphia en ZorgSaam is standaard dezelfde gespecialiseerd patholoog aanwezig. | |
Immuno-MDO | In het Erasmus MC Kanker Instituut worden één keer in de twee weken patiënten besproken die bijwerkingen ervaren door behandeling met immunotherapie, die moeilijk te verhelpen zijn. Alle ziekenhuizen van EMBRAZE, maar ook daarbuiten kunnen bij dit overleg inbellen om hun patiënten daar ook te bespreken. | |
Opvang bij complicaties buiten het ziekenhuis | Casemanagers zijn gedurende kantoortijden aanspreekpunt voor de patiënt. In de avonduren en in het weekend heeft de patiënt het nummer van de klinische afdeling en kan deze 24 uur per dag bellen. De instellingen leggen in de patiëntendossiers vast wie de hoofdbehandelaar is (welke arts en welk ziekenhuis). |
Ervaringen van patiënten
Samenvatting
EMBRAZE doet het goed als we kijken naar de ervaringen van patiënten met deze zorg.
In totaal deelden 229 patiënten met nierkanker hun ervaring over EMBRAZE in 2023 en 2024. Voor het Adrz, Bravis Ziekenhuis en ZorgSaam hebben te weinig patiënten de vragenlijst ingevuld om betrouwbare informatie voor deze ziekenhuizen te laten zien. We hebben de ervaringen van deze patiënten wel meegenomen voor de uitkomsten van EMBRAZE als geheel.
Patiënten waarderen artsen, verpleegkundig specialisten, oncologieverpleegkundigen en andere medewerkers van EMBRAZE als goed. Zij waarderen hun vaste aanspreekpunt als heel goed en het maken van afspraken en samen beslissen als goed. Zij waarderen het onderdeel ‘Hulp en steun’ als voldoende.
21% van de patiënten was in meerdere ziekenhuizen van EMBRAZE voor hun zorg. De samenwerking tussen de ziekenhuizen van EMBRAZE wordt door patiënten beoordeeld als voldoende. Van de patiënten die in meerdere ziekenhuizen van EMBRAZE waren, vulde 11% in dat ze daaraan iets niet goed vonden. 36% vulde in dat ze daaraan iets goed vonden. 21% vulde in dat ze daaraan iets goed vonden en ook dat ze daaraan iets niet goed vonden.
De Waarderingsscore voor het aanraden van dit netwerk aan anderen met nierkanker is goed.
We hebben patiënten gevraagd naar hun ervaringen met de artsen, verpleegkundig specialisten, oncologieverpleegkundigen en andere medewerkers. Patiënten gaven dit onderdeel een gemiddeld cijfer van 8,8. EMBRAZE heeft op dit onderdeel een Waarderingsscore van 60. Dit is goed. Amphia, het Erasmus MC Kanker Instituut en Jeroen Bosch Ziekenhuis doen het op dit onderdeel goed. Het ETZ doet het op dit onderdeel voldoende.
Artsen
Patiënten gaven de artsen van EMBRAZE een gemiddeld cijfer van 8,8.
Dit onderdeel heeft een Waarderingsscore van 62. Dit is goed. Amphia, Erasmus MC Kanker Instituut en Jeroen Bosch Ziekenhuis doen het op dit onderdeel goed. Het ETZ doet het op dit onderdeel voldoende.
- Deskundigheid: 9,9
- Serieus genomen worden: 9,1
- Tijd die ze voor je hadden: 8,8
- Vriendelijkheid: 9,0
- Gesteund voelen: 8,8
- Aandacht voor uw naaste: 8,4
Verpleegkundig specialisten en oncologieverpleegkundigen
Patiënten gaven aan verpleegkundig specialisten en oncologieverpleegkundigen van EMBRAZE een gemiddeld cijfer van 8,8.
Dit onderdeel heeft een Waarderingsscore van 60. Dit is goed. Het Amphia, Erasmus MC Kanker Instituut en Jeroen Bosch Ziekenhuis doen het op dit onderdeel goed. Het ETZ doet het op dit onderdeel voldoende.
- Deskundigheid: 8,8
- Serieus genomen worden: 8,9
- Tijd die ze voor je hadden: 8,7
- Vriendelijkheid: 9,0
- Gesteund voelen: 8,8
- Aandacht voor uw naaste: 8,6
Andere medewerkers van EMBRAZE
Patiënten gaven andere medewerkers van EMBRAZE een gemiddeld cijfer van 8,6.
Dit onderdeel heeft een Waarderingsscore van 51. Dit is goed. Het Amphia, Erasmus MC Kanker Instituut en Jeroen Bosch Ziekenhuis doen het op dit onderdeel goed. Het ETZ doet het op dit onderdeel voldoende.
Het gemiddelde cijfer dat patiënten gaven:
- Samenwerking tussen de medewerkers binnen de ziekenhuizen: 8,5
- Vriendelijkheid overige medewerkers: 8,6
EMBRAZE heeft op dit onderdeel een Waarderingsscore van 70. Dit is heel goed. Amphia doet het op dit onderdeel heel goed. Het Erasmus MC Kankerinstituut, ETZ en Jeroen Bosch Ziekenhuis doen het op dit onderdeel goed.
We hebben patiënten gevraagd hoe tevreden ze waren over hun vaste aanspreekpunt in hun ziekenhuis. Het gemiddelde cijfer dat patiënten hiervoor gaven: 9,0.
Het gemiddelde cijfer dat patiënten hun vaste aanspreekpunt gaven: 8,9
77% van de patiënten gaf aan een vast aanspreekpunt te hebben. Dit percentage was 91% in het Amphia, 66% in het Erasmus MC Kanker Instituut, 71% in het ETZ en 71% in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Wie is het vaste aanspreekpunt voor patiënten:
- Een oncologie-verpleegkundige: 18%
- Een arts: 69%
- Een verpleegkundig specialist: 6%
- Iemand anders: 6%
In EMBRAZE wordt een arts het meest genoemd als vast aanspreekpunt. Als we per ziekenhuis kijken is dit ook zo voor het Amphia, Erasmus MC Kanker Instituut, ETZ en Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Een vast aanspreekpunt heeft verschillende taken. Het gemiddelde cijfer dat patiënten voor taken van het vaste aanspreekpunt gaven:
- Overzicht over de ziekte: 9,0
- Hulp geven: 9,0
- Hulp geven aan familie of partner: 8,9
- Kennen van patiënt als persoon: 8,5
- Makkelijk bereikbaar zijn: 8,3
Deze cijfers zijn vergelijkbaar voor het Amphia, Erasmus MC Kanker Instituut, ETZ en Jeroen Bosch Ziekenhuis.
EMBRAZE heeft op dit onderdeel een Waarderingsscore van 66. Dit is goed. Het Amphia, Erasmus MC Kanker Instituut, ETZ en Jeroen Bosch Ziekenhuis doen het op dit onderdeel allemaal goed.
We hebben patiënten gevraagd hoe tevreden ze waren over de planning van hun afspraken. Het gemiddelde cijfer dat patiënten hiervoor gaven: 8,4. Deze cijfers zijn vergelijkbaar voor het Amphia, Erasmus MC Kanker Instituut, ETZ en Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Een deel van de patiënten gaf aan:
- Afspraken worden op één dag gepland, als dat medisch kan: 71%. Dit percentage was 59% voor het Amphia, 73% voor het Erasmus MC Kanker Instituut, 56% voor het ETZ en 64% voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
- Bij afspraken wordt aan dagen en tijden gedacht die goed uitkomen: 82%. Dit percentage was 75% voor het Amphia, 70% voor het Erasmus MC Kanker Instituut, 79% voor het ETZ en 76% voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
- Afspraken kunnen op afstand, bijvoorbeeld via beeldbellen of telefoon: 64%. Dit percentage was 73% voor het Amphia, 69% voor het Erasmus MC Kanker Instituut, 55% voor het ETZ en 86% voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
EMBRAZE heeft op dit onderdeel een Waarderingsscore van 69. Dit is goed. Het Amphia doet het op dit onderdeel heel goed. Het Erasmus MC Kanker Instituut, ETZ en Jeroen Bosch Ziekenhuis doen het op dit onderdeel goed.
Het gemiddelde cijfer dat patiënten gaven:
- Vertrouwen dat alle mogelijke behandelingen besproken zijn: 9,0.
- Tevredenheid over de hulp bij de keuze voor een behandeling: 8,7.
Deze cijfers zijn vergelijkbaar voor het Amphia, Erasmus MC Kanker Instituut, ETZ en Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Met een deel van de patiënten is gesproken over:
- Kansen op langer leven en/of beter worden: 88%. Dit percentage was 82% voor het Amphia, 90% voor het Erasmus MC Kanker Instituut, 85% voor het ETZ en 83% voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
- Minder last krijgen van klachten: 80%. Dit percentage was 84% voor het Amphia, 77% voor het Erasmus MC Kanker Instituut, 79% voor het ETZ en 77% voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
- Bijwerkingen en problemen door de behandeling: 72%. Dit percentage was 71% voor het Amphia, 79% voor het Erasmus MC Kanker Instituut, 77% voor het ETZ en 64% voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
- Gevolgen die lang duren of pas later ontstaan: 64%. Dit percentage was 63% voor het Amphia, 63% voor het Erasmus MC Kanker Instituut, 75% voor het ETZ en 53% voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
- De mogelijkheid om te kiezen voor ‘niet meer behandelen’: 59%. Dit percentage was 86% voor het Amphia, 61% voor het Erasmus MC Kanker Instituut, 56% voor het ETZ en 50% voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
- Wat ze belangrijk vinden in het leven: 73%. Dit percentage was 79% voor het Amphia, 78% voor het Erasmus MC Kanker Instituut, 77% voor het ETZ en 66% voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
We hebben patiënten gevraagd naar hun ervaringen met vragenlijsten over hun gezondheid, het aangeboden krijgen van professionele hulp bij problemen en het aangeboden krijgen van informatie over de patiëntenorganisatie voor blaas- of nierkanker en een inloophuis voor mensen met kanker.
EMBRAZE heeft op dit onderdeel een Waarderingsscore van 38. Dit is voldoende. Het Amphia, Erasmus MC Kanker Instituut, ETZ en Jeroen Bosch Ziekenhuis doen het op dit onderdeel allemaal voldoende.
Gebruik van vragenlijsten over gezondheid
EMBRAZE heeft op dit onderdeel een Waarderingsscore van 64. Dit is goed. Het Amphia, Erasmus MC Kanker Instituut, ETZ en Jeroen Bosch Ziekenhuis doen het op dit onderdeel allemaal goed.
Veel ziekenhuizen gebruiken vragenlijsten die inzicht geven in hoe patiënten zelf hun gezondheid ervaren. Daar staan bijvoorbeeld vragen in over moe zijn, pijn hebben, somber zijn, angst hebben of problemen met concentratie. Wanneer een ziekenhuis structureel gebruik maakt van dit soort vragenlijsten is dit een goed startpunt om te praten over de persoonlijke behoeften van de patiënt.
Van alle patiënten gaf 50% aan een vragenlijst te hebben ontvangen. Dit percentage was 52% voor het Amphia, 47% voor het Erasmus MC Kanker Instituut, 50% voor het ETZ en 56% voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Van alle patiënten die aangeven een vragenlijst te hebben ingevuld, gaf 63% aan dat de resultaten hiervan met hen besproken zijn. Dit percentage was 50% voor het Amphia, 40% voor het Erasmus MC Kanker Instituut, 64% voor het ETZ en 79% voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Het gemiddelde cijfer dat patiënten dit gesprek gaven: 9,2
Problemen door kanker en professionele hulp
Sommige patiënten wilden professionele hulp voor problemen. De aantallen patiënten die aangeven problemen te hebben, zijn per ziekenhuis vaak zo laag dat we voor EMBRAZE geen samenvattende bevinding kunnen geven. Daarom geven we hier alleen per ziekenhuis weer hoeveel mensen er hulp bij hun problemen willen. Dit geldt voor ziekenhuizen waar minstens vijf patiënten een probleem noemden en dit minstens 20% is.
Het aantal patiënten in het ETZ en Jeroen Bosch Ziekenhuis dat hulp wilde was lager dan dit minimum. Daarom noemen we hier voor deze ziekenhuizen geen problemen.
Percentage mensen dat hulp wilde bij:
- Problemen met emoties zoals boosheid of angst: 35% in het Erasmus MC Kanker Instituut.
- Lichamelijke problemen zoals pijn of vermoeidheid: 43% in het Amphia en 58% in het Erasmus MC Kanker Instituut.
- Problemen met eten, drinken en/of gewicht: 57% in het Erasmus MC Kanker Instituut.
Van de mensen die graag professionele hulp wilden, kreeg een gedeelte deze hulp van het ziekenhuis of werd hiervoor verwezen:
- Problemen met emoties zoals boosheid of angst: 86% in het Erasmus MC Kanker Instituut.
- Lichamelijke problemen zoals pijn of vermoeidheid: 0% in het Amphia en 50% in het Erasmus MC Kanker Instituut.
- Problemen met eten, drinken en/of gewicht: 0% in het Erasmus MC Kanker Instituut.
Contact met andere mensen met kanker (lotgenoten)
EMBRAZE heeft op dit onderdeel een Waarderingsscore 20. Dit is voldoende. Het Amphia, Erasmus MC Kanker Instituut, ETZ en Jeroen Bosch Ziekenhuis doen het op dit onderdeel allemaal voldoende.
Een deel van de patiënten gaf aan dat dit wordt aangeboden:
- Informatie over een patiëntenorganisatie: 24%. Dit percentage was ongeveer hetzelfde voor het Amphia, Erasmus MC Kanker Instituut en ETZ. Voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis was dit 12%.
- Informatieavonden: 12%. Dit percentage was ongeveer hetzelfde voor het Amphia, Erasmus MC Kanker Instituut, ETZ en Jeroen Bosch Ziekenhuis.
- Contact met een buddy: 5%. Dit percentage was ongeveer hetzelfde voor het Amphia, Erasmus MC Kanker Instituut, ETZ en Jeroen Bosch Ziekenhuis.
- Informatie over een inloophuis voor mensen met kanker: 16%. Dit percentage was ongeveer hetzelfde voor het Amphia, ETZ en Jeroen Bosch Ziekenhuis. Voor het Erasmus MC Kanker Instituut was dit 35%.
EMBRAZE heeft op dit onderdeel een Waarderingsscore van 62. Dit is goed.
Voor het Erasmus MC Kankerinstituut is de waarderingsscore heel goed. Voor het Amphia en Jeroen Bosch Ziekenhuis is de waarderingsscore goed. Voor het ETZ is de waarderingsscore voldoende.
Patiënten gaven als antwoord op de vraag of ze EMBRAZE aanraden aan anderen met nierkanker gemiddeld een 8,8.
Samenwerking tussen de ziekenhuizen van EMBRAZE
EMBRAZE heeft voor dit onderdeel een Waarderingsscore van 37. Dit is voldoende.
De waarderingsscore is:
- Steun toen patiënt van het ene naar het andere ziekenhuis ging: 38. Dit is voldoende.
- Snelheid van de afspraak: 28. Dit is voldoende.
- Snelheid van het doorsturen van de medische patiëntinformatie: 37. Dit is voldoende.
- Hoe goed ze weten wat er gebeurd was in een ander ziekenhuis: 45. Dit is voldoende.
- Duidelijke uitleg over de zorg in een ander ziekenhuis: 39. Dit is voldoende.
Patiënten gaven deze gemiddelde cijfers voor de samenwerking tussen de ziekenhuizen van EMBRAZE:
- Steun toen patiënt van het ene naar het andere ziekenhuis ging: 8,1
- Snelheid van de afspraak: 7,9
- Snelheid van het doorsturen van de medische patiëntinformatie: 8,1
- Hoe goed ze weten wat er gebeurd was in een ander ziekenhuis: 8,3
- Duidelijke uitleg over de zorg in een ander ziekenhuis: 8,0
Vast aanspreekpunt over meerdere ziekenhuizen heen
Een deel van de patiënten gaf aan een vast aanspreekpunt te hebben die overzicht hield over alle onderzoeken, behandelingen en controles: 41%.
Ervaring meerdere ziekenhuizen
Patiënten gaven als antwoord op de vraag wat ze ervan vonden om in meer ziekenhuizen te zijn in EMBRAZE gemiddeld een 7,8. EMBRAZE heeft op dit onderdeel een Waarderingsscore van 33. Dit is voldoende.
Van de patiënten die in meerdere ziekenhuizen van EMBRAZE waren, vulde 11% in dat ze daaraan iets niet goed vonden. 36% vulde in dat ze daaraan iets goed vonden. 21% vulde in dat ze daaraan iets goed vonden en daaraan iets niet goed vonden.