Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Jonge mensen met kanker (jonger dan 40)

Stichting Jongeren en Kanker (SJK)

“De leukste club waar je niet bij wil horen.” SJK is er voor jonge mensen tussen 18 en 39 jaar, die kanker hebben of hebben gehad, en hun naasten. De stichting streeft naar een samenleving waarin jongeren die te maken krijgen met kanker niet alleen worden gezien als kankerpatiënt, maar om wie ze zijn als mens. En waar wordt gekeken naar wat zij nodig hebben om mee te (blijven) doen in de maatschappij. SJK organiseert lotgenotencontact en is actief in informatievoorziening en belangenbehartiging.

Informatie over ziekenhuiskeuze voor AYA’s

Heb jij je diagnose ontvangen tussen je 18e en 39e? Dan val je onder de ‘AYA-patiëntengroep’ (AYA staat voor Adolescent & Young Adult) en behoor je leeftijdsspecifieke AYA-zorg te ontvangen. Deze zorg is gericht op de beste medische behandeling én helpt jou met alles wat er op je afkomt bij kanker in deze levensfase. Zowel bij het maken van keuzes over je behandelingen, als ondersteuning bij onderwerpen als studeren, werken, relaties, seksualiteit, emoties en een (toekomstige) kinderwens. AYA-zorg begint op het moment van je diagnose, en ondersteunt je tot en met je herstel of laatste levensfase.

Het is allereerst belangrijk dat je in een ziekenhuis terecht komt waar zorgverleners alles over jouw soort kanker weten en volgens de daarbij behorende richtlijnen handelen. Kijk hiervoor bij de patiëntenorganisatie van jouw kankersoort.

We raden je aan om te checken of dat ziekenhuis, of een ziekenhuis in de buurt, AYA-zorg verleent. Concreet betekent dat dat het ziekenhuis aandacht heeft voor de uitdagingen waar je als jong mens met kanker tegenaan kan lopen. Je kunt hiernaar vragen bij je arts of verpleegkundige, of direct contact opnemen het AYA-team.